Καμάρες: Οι Καμάρες είναι το μεγαλύτερο παραλιακό χωριό και το λιμάνι της Σίφνου, από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Εδώ βρίσκεται η αποβάθρα του λιμανιού και υπάρχουν πρακτορεία πλοίων, καταστήματα, παντοπωλεία, εστιατόρια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, αγγειοπλαστικής, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, πρακτορείο εφημερίδων, περίπτερα, ιδιωτικός χώρος κατασκήνωσης (camping). Στις δυτικές παρυφές του οικισμού υπάρχουν οι επαύλεις των εύπορων Σιφνιών. Απέναντι, στους πρόποδες του βουνού του Αγίου Συμεών είναι κτισμένη η συνοικία της Αγίας Μαρίνας ή Πέρα Μπάντα, όπου υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πλατύς Γιαλός: Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων. Εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, δημοτικός οργανωμένος χώρος κατασκήνωσης (camping), παντοπωλεία, εστιατόρια, εργαστήρια αγγειοπλαστικής.
Βαθύ: Το τοπωνύμιο «Βαθύ» (εννοείται «βαθύ» λιμάνι ή «βαθύ» έδαφος) είναι το ουδέτερο του επιθέτου «βαθύς» που έχει μετατραπεί σε υποδηλώνει ότι το λιμάνι βρίσκεται σε βαθύτερο, σε χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τη γύρω περιοχή. Η διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου καθώς και η κατασκευή αποβάθρας καθιστούν σήμερα τον γραφικό και ήρεμο αυτόν παραλιακό οικισμό πολύ προσιτό στον επισκέπτη και από τη στεριά και από τη θάλασσα. Στο μέσο περίπου της διαδρομής βρίσκεται το μοναστήρι του Ταξιάρχη της Μερσίνης (1738). Προς το δεξιό άκρο της μεγάλης και πεταλόσχημης παραλίας με την ήρεμη θάλασσα είναι χτισμένη η δισυπόστατη εκκλησία των Ταξιαρχών και της "Ευαγγελίστριας" (17ος αιώνας). Στο Βαθύ υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, παντοπωλεία, εστιατόρια, καθώς και εργαστήρια και εκθέσεις κεραμικών.
Φάρος - Χρυσοπηγή: Ο Φάρος βρίσκεται στα Ν.Α της Σίφνου και θεωρείται το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού, του οποίου ήταν και το επίσημο λιμάνι ως το 1883. Εδώ υπάρχουν εστιατόρια, παντοπωλείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο Φάρος είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι, με γραφικές συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες: τη Φασολού, το Φάρο, το Γλυφό. Απ' εδώ αρχίζει το μονοπάτι που, μετά από σύντομη διαδρομή, οδηγεί στο Αποκοφτό και στη Χρυσοπηγή. Στη δυτική αγκάλη του κόλπου σώζονται τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος σε πλοία για τη μεταφορά του και επεξεργασία του στο Λαύριο.
Χερρόνησος: Κατά την διαδρομή προς τη Χερρόνησο ο επισκέπτης συναντάει τους αγροτικούς οικισμούς Τρουλλάκι, όπου υπάρχει και εξοχική ταβέρνα, και Διαβρούχα όπου υπάρχει εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Ο άλλοτε απομονωμένος οικισμός στη βορινή εσχατιά του νησιού έγινε προσπελάσιμος από την ξηρά με την διάνοιξη δρόμου. Η Χερρόνησος ανήκει στην ευρύτερη περιφέρεια του Αρτεμώνα, είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, με μικρή αμμουδιά στο παρελθόν ήταν ένας ζωντανός οικισμός αγγειοπλαστών. Εδώ υπάρχουν δύο ψαροταβέρνες, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής.