ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ

(ΕΓΓΑΡΕΣ)

Satelite Map

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

00elaiotriveio_F29634.jpg04elaiotriveio_F29706.jpg
06elaiotriveio_F29745.jpg07elaiotriveio_F29775.jpg
 

Λίγα λόγια για το ελαιοτριβείο

Το δένδρο της ελιάς αποτελεί σύμβολο όλης της Μεσογείου, και όχι άδικα. Είναι συνδεδεμένο με τη μεσογειακή διατροφή αλλά μπορεί να πει κανείς με την ίδια την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής. Έτσι τα αγροτικά - ταπεινά αυτά κτίρια, που στη λαϊκή γλώσσα ονομάζονται λιοτρίβια, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου.

Τα καταγεγραμμένα παλαιά ελαιοτριβεία της Νάξου ανέρχονται περί τα 90. Αρκετά από αυτά δεν σώζονται ή έχει μετατραπεί η χρήση τους (κατοικίες). Τα περισσότερα βρίσκονται στα κεντρικά και ορεινά του νησιού, μια και η παραγωγή ελαιόλαδου εκεί είναι μεγαλύτερη.

Στη Νάξο συναντάται επίσης με τις ονομασίες "τρυ(γ)ός" και "φάμπρικα". Το παρόν ελαιοτριβείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του οικισμού των Εγγαρών, επί του βασικού οδικού άξονα, εύκολα προσβάσιμο. Ιδιοκτήτρια είναι η Νικολέττα Αντωνίου Λιανού και έχει αποκατασταθεί πλήρως από τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Σπ. Πρωτονοτάριο.

Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο

Πρόκειται για πετρόκτιστο κτίριο 100 τετραγωνικών μέτρων αποτελούμενο από δύο χώρους, τον  παραδοσιακό με όλα τα τμήματα παραγωγής ελαιόλαδου (λεκάνη με κύλινδρο κολουροκωνικής μορφής, πιεστήριο, μαγγάνι) καθώς και ένα δεύτερο χώρο με έκθεση προϊόντων ελιάς. Προσφέρεται οπτικοακουστικό υλικό που αφορά την διαδικασία παραγωγής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χρονολογείται τουλάχιστον από το 1884 σύμφωνα με την ένδειξη του πιεστηρίου του, αλλά κατά μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής είναι πολύ παλαιότερο, πιθανόν να υφίσταται από τις αρχές του 19ου αιώνα.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία δραστηριότητας
Επισκέψιμοι χώροι

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάστημα λειτουργίας
Εποχιακό
  Επωνυμία:
ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ - ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ Α. ΛΙΑΝΟΥ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΛΙΑΝΟΥ
  Διεύθυνση
ΕΓΓΑΡΕΣ ΝΑΞΟΥ
  Τ.Κ.
84300
  Πόλη
(ΕΓΓΑΡΕΣ)
  Τηλέφωνο
2285023209
  Κινητό Τηλέφωνο
6973054801
  E-mail
info@olivemuseum.com
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.