ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΑΖΑΙΟΥ

ΝΑΞΟΣ (ΣΑΓΚΡΙ)

Satelite Map

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΑΖΑΙΟΥ

Στο 12ο χλμ. του κεντρικού δρόμου, που ενώνει τη Χώρα της Νάξου με τη νησιωτική της naxosfestival2011_F32310.jpgενδοχώρα, δεσπόζει στον κάμπο της Αγιασσού, ο Πύργος Μπαζαίου.

Αρχιτεκτονικά ανήκει στο τύπο των πυργοειδών συγκροτημάτων, στην χαρακτηριστικότερη δηλαδή ομάδα μνημείων της Νάξου, η χρονολόγηση των οποίων ξεκινά από τον 13ο και καταλήγει τον 18ο αιώνα. Η παρουσία αυτού του κτιριακού τύπου στο νησί, οφείλεται αφενός στη γενική αβεβαιότητα που επικρατούσε στο Αιγαίο εξαιτίας της πειρατείας, αφετέρου στη φεουδαρχική οργάνωση της εξουσίας του νησιού που ξεκίνησε τα χρόνια του μεσαίωνα, συστηματοποιήθηκε επί ενετοκρατίας και τελικά επιβίωσε ακόμα και στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ο συγκεκριμένος πύργος κτίστηκε περίπου το 1600. Αρχικά λειτούργησε ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους μοναχούς και περιήλθε στην ιδιοκτησία του νεοσύστατου τότε  Ελληνικού κράτους. 
 

Για πολλά χρόνια φιλοξενούσε οικογένειες αγγειοπλαστών που ζούσαν στο χώρο και κατασκεύαζαν τα κεραμικά τους. Στο τέλος περίπου, του 19ου αιώνα, εκποιήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και αγοράστηκε από την οικογένεια Μπαζαίου (Baseggio family - http://www.baseggio.net), στους απογόνους της οποίας ανήκει έως σήμερα. Η οικογένεια ακολουθώντας την παράδοση των Ενετών του νησιού, παράλληλα με την κύρια κατοικία της στη Χώρα, διατηρούσε τον πύργο ως εξοχική κατοικία και χώρο συλλογής των αγροτικών προμηθειών. Ο σημερινός απόγονος κατανοώντας τη σημασία και την ιστορική αξία του κτίσματος, εξακολουθεί να το συντηρεί με ιδιαίτερη φροντίδα και αισθητική αντίληψη.

Το 2000 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναστήλωσής του, αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους, κάτω από την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Θεμιστοκλή Μπιλή και Μαρίας Μαγνήσαλη. Έκτοτε λειτουργεί ως χώρος υλοποίησης πολιτιστικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα σε συνεργασία με ανάλογους φορείς, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

1_F20234.jpg3a_F20267.jpg3h_F20355.jpg5_F20424.jpg

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ

Tο Φεστιβάλ Νάξου στον πύργο Μπαζαίου, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001, ως μιαnaxosfestival2011_F32310.jpg παράτολμη και ευφάνταστη ιδέα, να μετουσιωθεί ένα εξαιρετικό διατηρητέο μνημείο, του 17ου αιώνα, στο σημερινό ανάλογο της λειτουργίας για την οποία οικοδομήθηκε, σε ναό τέχνης παιδείας και πολιτισμού.

Έπειτα από εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες, που καλύφθηκαν αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους, το εγχείρημα της ανάδειξης του μνημείου ανέλαβε ο Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός “ΑΙΩΝ” σε συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, καθώς και Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Όσο περνάνε τα χρόνια, οι ιδέες μας δικαιώνονται και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όχι μόνο σε ολόκληρη τη χώρα αλλά κυρίως στη Νάξο που μας αγκάλιασε θερμά και όπου αισθανόμαστε το ενδιαφέρον του κόσμου και την προσμονή του. Αυτό αποτελεί και την ουσιαστικότερη ανταμοιβή μας. Οι προτάσεις μας έχουν αποδέκτες.

Η φιλοσοφία μας συνοψίζεται στο τρίπτυχο:

  • Ο πολιτισμός χρειάζεται ελεύθερη έκφραση, χρόνο, παιδεία και μεθοδικότητα.
  • Ο πολιτισμός εμπεριέχει ούτως ή άλλως την παράδοση, οφείλει όμως να είναι στραμμένος προς τα μπροστά με προτάσεις σύγχρονες και τολμηρές.
  • Ο πολιτισμός μπορεί να συνδέεται με εκφάνσεις και τομείς της σύγχρονης ζωής ακόμη και της καθημερινότητας αρκεί να είναι υψηλή τέχνη, να εμπεριέχει την μεταφορά, και να έχει στόχο την αλλαγή, την μεταστροφή και την μεταμόρφωση όσων δεν αντέχουμε γύρω μας.

Σύνθημά μας: Σύγχρονες, ρηξικέλευθες και εμβληματικές δημιουργίες για σύγχρονους, ανήσυχους και ενεργούς πολίτες.

  

ΣΚΟΠΟΣ-ΣΤΟΧΟΣ

  • Η ανάδειξη και συντήρηση ενός διατηρητέου μνημείου. Με αφορμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ο πύργος μένει ανοικτός και φιλόξενος για την τοπική κοινωνία και τους ξένους επισκέπτες του νησιού, αντίθετα με τους υπόλοιπους (40 περίπου) πύργους της Νάξου.
  • Η αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ δίνει στους Ναξιώτες την δυνατότητα να γνωρίσουν προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου και το έργο τους. Οι μαθητές των σχολείων έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που οργανώνονται στο πλαίσιο των εκθέσεων.
  • Η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού. Η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ, δημιουργεί ένα σταθερό κοινό υψηλών προδιαγραφών, ενώ ενισχύει τον πολιτιστικό τουρισμό στην ενδοχώρα του νησιού, με θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
  • Η προστασία του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από τον πύργο, βρίσκονται αρκετά σημαντικά μνημεία της Νάξου (ο αρχαϊκός ναός της θεάς Δήμητρας, το σπήλαιο-μοναστήρι της Παναγίας της Καλορίτσας, κ.ά.). Προχωρώντας στο έργο ενοποίησης των μνημείων με μονοπάτια, επιδιώκεται η προστασία της περιοχής και η δημιουργία ενός μοντέλου ήπιας πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Στόχος είναι, όχι η δημιουργία ενός ακόμα Φεστιβάλ, αλλά η συγκρότηση ενός θεσμού ανήσυχου και ευέλικτου, ανοιχτού στα πολιτισμικά ζητήματα και αιτήματα της εποχής μας. Ενός θεσμού, που ταυτότητά του έχει τη δημιουργική συνομιλία των τεχνών και των εκπροσώπων τους, μέσα από συγκεκριμένο θεματικό άξονα, που επιλέγεται για κάθε διοργάνωση.  Στα πλαίσια αυτά αναπτύσσονται συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, δημιουργώντας σταθερές γέφυρες επικοινωνίας, αναγκαίες για να εγγράψουν τη Νάξο στον σύγχρονο πολιτιστικό χάρτη. 

3b_F20280.jpgfestival_p5_F4461.jpg3h_F20355.jpgfestival_p1_F3716.jpg

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία δραστηριότητας
Επισκέψιμοι χώροι

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάστημα λειτουργίας
Ετήσιο
  Επωνυμία:
ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΑΖΑΙΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΑΖΑΙΟΣ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Γεώργιος Μάριος Μπαζαίος
  Διεύθυνση
Νάξος
  Τ.Κ.
84300
  Πόλη
ΝΑΞΟΣ (ΣΑΓΚΡΙ)
  Τηλέφωνο
2285031402 , 2107258741
  Fax
2107258766
  E-mail
info@bazeostower.gr
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.