ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΝΑΞΟΣ (ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ)

Satelite Map

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Απεραθίτικος Οικολογικός Ουρανός - μη κερδοσκοπικό σωματείο – με έδρα την Απείρανθο Νάξου ίδρυσε το 1996 μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η λειτουργία του οποίου στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των μελών του.

 

Σκοπός μας η έρευνα, παρατήρηση και καταγραφή των οικοσυστημάτων της Νάξου και η ενημέρωση του κοινού, για αρμονική συμβίωση μέσα στον περιβάλλοντα χώρο.

 

Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου ξεχωρίζουν οι συλλογές:

  • 300 ταξινομημένων δειγμάτων αποξηραμένων φυτών της περιοχής Απειράνθου.
  • 80 ταξινομημένων δειγμάτων μυκήτων της Νάξου.
  • 260 ταξινομημένων χερσαίων και θαλάσσιων κογχυλιών της Νάξου.
  • 4 σκελετών θαλασσίων θηλαστικών:

- Φάλαινας Φυσητήρα Physeter Macrocephalus

- Ρινοδέλφινου Tursiops Truncates

- Μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus

- Θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta

  • 2 Μεσογειακών ενυδρείων 600 και 300 λίτρων.

Τις χρονιές που ακολουθούν η συλλογή του Μουσείου διαρκώς εμπλουτίζεται με δείγματα, μυκήτων της περιοχής, σκελετών ζώων, απολιθωμάτων, σφουγγαριών κ.α.

 

Ταυτόχρονα δημιουργείται μικρή βιβλιοθήκη με ενδιαφέροντα επιστημονικά αρχεία (κλείδες ταξινόμησης, εξειδικευμένα βιβλία, φωτογραφίες, ιστορικό παρατηρήσεων και καταγραφών).

 

Στο χώρο επίσης λειτουργούν, εκθετήριο οικονομικής υποστήριξης και γραφείο ενημέρωσης του κοινού.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Για την έρευνα, παρατήρηση και καταγραφή των υποθαλάσσιων κυρίως οικοσυστημάτων, διεξάγουμε υποβρύχιες έρευνες, φωτογραφικές και κινηματογραφικές λήψεις.

 

Σε συνεργασία με το Ελληνικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων δημιουργήσαμε σταθμό περίθαλψης άγριων πουλιών, που λειτουργεί από το 1998 και έχουμε ήδη απελευθερώσει αρκετά πουλιά στη Νάξο.

 

Για την ενημέρωση του κοινού παράλληλα με την έκθεση των συλλόγων στο χώρο του Μουσείου και ανάμεσα σε άλλα, συνδιοργανώσαμε με το γραφείο πολιτισμού ορεινής Νάξου, τον Πολιτιστικό οργανισμό Απείρανθου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το 1ο Διεθνές συνέδριο για την ορνιθοπαγίδα που έγινε το 1998 στην Απείρανθο.

 

Η συνεργασία των τοπικών αρχών (Λιμεναρχείο, Δήμος) αλλά και των τοπικών και διεθνών περιβαλλοντικών ομάδων και οργανώσεων, επικουρεί τη δράση μας στο πεδίο όσο και και τον εμπλουτισμό του περιβαλλοντικού μας αρχείου.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία δραστηριότητας
Επισκέψιμοι χώροι

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάστημα λειτουργίας
Ετήσιο
  Επωνυμία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ
  Διεύθυνση
Απείρανθος
  Τ.Κ.
84300
  Πόλη
ΝΑΞΟΣ (ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ)
  Τηλέφωνο
2285061361
  E-mail
apeira@otenet.gr
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.