ΠΥΡΓΟΣ ΑΓΑΔΑΚΗ

ΑΝΔΡΟΣ (ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ)

Satelite Map

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Πύργος (πύργοι στην Άνδρο λέγονταν οι παλαιές αρχοντικές κατοικίες) Αγαδάκη στ’ Απατούρια είναι κτίσμα του 18ου αιώνα που ίσων αντικατέστησε κάποιο παλαιότερο κτίριο στην ίδια θέση. Ήταν η κατοικία της παλαιάς ανδριώτικης οικογένειας Τζώρτζη ή Αγαδάκη. Γύρω από τον πύργο υπάρχει περιβόλι 8 περίπου στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται και πατροπαράδοτο ελαιοτριβείο.

 Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη αναστήλωσε τον παλαιό αρχοντικό πύργο Αγαδάκη και το παραπλεύρως παραδοσιακό ελαιοτριβείο, (εξαίρετο δείγμα της προβιομηχανικής παραγωγής ελαίου), που βρίσκονται στα Απατούρια και ήταν ερείπια. Τα κτίσματα βρίσκονται σε εκτεταμένο περιβόλι όπου γίνεται προσπάθεια να διασωθούν τοπικές ποικιλίες και καλλιεργείτε με τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας. Ο όροφος του Πύργου έχει διαμορφωθεί σε χώρο σεμιναρίων και συνεδρίων.

Στον Πύργο Αγαδάκη το 2003 με συνεργασία του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. έγινε η Reunion Intercongres της Διεθνούς Ενώσεων Βυζαντινών Σπουδών όπου έλαβαν μέρος περί τους 60 διεθνούς κύρους επιστήμονες. Το 2004 πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συνέδριο για την Τέταρτη Σταυροφορία όπου έγιναν περί της 28 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις. 

Το υπόγειο διαμορφώνεται σε έκθεση αντικειμένων του λαϊκού πολιτισμού που αφορούν στην γεωργία. Το ελαιοτριβείο που θεωρείται εξαίσιο δείγμα προβιομηχανικού συγκροτήματος σχεδόν απέκτησε την αρχική μορφή του και απομένει να γίνει μέρος του εξοπλισμού του. Το περιβόλι, με τις δύο ιδιόκτητες πηγές του πέρα από το συνηθισμένο αρδευτικό του νερό αποκτά την εικόνα του πατροπαράδοτου ανδριώτικου κτήματος.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία δραστηριότητας
Επισκέψιμοι χώροι

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάστημα λειτουργίας
Ετήσιο
  Επωνυμία:
ΠΥΡΓΟΣ ΑΓΑΔΑΚΗ - ΠΥΡΓΟΣ ΑΓΑΔΑΚΗ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Ειρήνη Δάμπαση
  Διεύθυνση
Απατούρια
  Τ.Κ.
84500
  Πόλη
ΑΝΔΡΟΣ (ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ)
  Τηλέφωνο
2282022262
  Fax
2282024504
  E-mail
kaireios@otenet.gr
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.