ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ

ΝΑΞΟΣ (ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ)

Satelite Map

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Λίγα λόγια

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος.

Από τότε, η επιχείρηση εξελίχθηκε ραγδαία, διεύρυνε τις δραστηριότητές της, αύξησε την παραγωγή και την γκάμα των προϊόντων της και εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις της, διατηρώντας όμως πάντα την προσήλωσή της στην ποιότητα και τις παραδοσιακές αξίες και λειτουργώντας απρόσκοπτα με σκοπό την εξυπηρέτηση των συνεταιρισμών-μελών της.

Στις μέρες μας, η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει καταστεί κινητήριος δύναμη και μοχλός ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο της Νάξου αλλά και ευρύτερα για την οικονομία του συνόλου του νησιού.

Το 2014 η Ε.Α.Σ. Νάξου μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας. Αυτή τη στιγμή η Ε.Α.Σ. Νάξου απασχολεί 135 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 40 εποχικούς, ενώ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. ΝΑΞΟΥ

 

Τυροκομία

Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 αρχίζει στη Νάξο μία σημαντική άνοδος της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων από τους παραγωγούς των πεδινών περιοχών. Το 1961 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου δημιουργεί το πρώτο Τυροκομείο, αναβαθμίζοντας την ποιοτική και ποσοτική παραγωγή τυροκομικών προϊόντων του νησιού, ενώ το 1985 μια νέα, σύγχρονη τυροκομική μονάδα τίθεται σε λειτουργία.

Σήμερα, μέσα από μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, διατηρώντας όμως πάντα τις ίδιες παραδοσιακές αξίες, το Τυροκομείο  κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια παραγωγή σκληρών τυριών και τα προϊόντα του έχουν κερδίσει τον καταναλωτή. Στόχος της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι η δυναμική εξέλιξη των προϊόντων τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και η επέκταση της γκάμας των προϊόντων, πάντοτε με γνώμονα την ποιότητα και τον σεβασμό στην παράδοση και τον καταναλωτή.

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του Τυροκομείου, ιδιόκτητες στο σύνολό τους, βρίσκονται στη θέση Αγία Ειρήνη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γλινάδου σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Χώρα της Νάξου και καταλαμβάνουν μία έκταση 3.371,40m2.

Βασικές δραστηριότητες του Τυροκομείου είναι η παραλαβή αγελαδινού, αιγοπρόβειου και γίδινου γάλακτος αποκλειστικά και μόνο από κτηνοτρόφους της Νάξου, με σκοπό την επεξεργασία και τυροκόμηση του γάλακτος.

Το Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου απασχολεί 42 εργαζομένους σε διάφορους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, περιλαμβάνοντας ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπως τυροκόμους (απόφοιτοι της αντίστοιχης σχολής), γεωπόνους, χημικό κ.ά. Ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει είναι η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (1,200 τόνους ετησίως), το Κεφαλοτύρι Νάξου, το Ορεινό τυρί Νάξου, το Γίδινο Νάξου, το Ναξιώτικο λευκό τυρί, αγελαδινό γιαούρτι και βούτυρο, ενώ παστεριώνει φρέσκο αγελαδινό γάλα το οποίο συσκευάζει σε μπουκάλια του 1 λίτρου.

Σημειώνεται, ότι το Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι πιστοποιημένο κατά ISO 22000:2005, ΙSO 9001:2008 και AGROCERT.

 

Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) είναι, το δίχως άλλο, η «ναυαρχίδα» της παραγωγής, αλλά και το πιο μεγάλο καμάρι, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου!

Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα του νησιού μας (σ.σ. το άλλο είναι η πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κλπ).

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς. Έχει, δε, μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα!

Η Ε.Α.Σ. Νάξου τυροκομεί το εκλεκτό τούτο τυρί χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο νησί μας, ακολουθώντας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας τους κανόνες της παραδοσιακής τυροκόμησης, ενώ, όπως κάνει στην παραγωγή και όλων των υπολοίπων τυριών της, αποφεύγει ρητώς την προσθήκη σκόνης, συντηρητικών, αντιβιοτικών και χρωστικών ουσιών, τη συμπύκνωση και το συμπύκνωμα γάλακτος.

Τέλος, θα ήταν τεράστια παράλειψη εάν δεν αναφέραμε ότι η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς, που αποτελούν, ασφαλώς, επιπλέον απόδειξη της μεγάλης της ποιότητας. Μεταξύ άλλων έχει κερδίσει το χρυσό βραβείο γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών το 2011 καθώς και τα δύο (2) Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών το 2015, το 2016 και το 2018, ενώ το 2017 και το 2020 κατέκτησε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό Taste Olymp Awards.

 

Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.

Το Συσκευαστήριο Πατάτας της Ε.Α.Σ. Νάξου δημιουργήθηκε το 2014 (κατόπιν επένδυσης ύψους 450 χιλ. ευρώ περίπου από ίδια κεφάλαια) και είναι πιστοποιημένο κατά ISO 22000:2005. Τόσο το Συσκευαστήριο Πατάτας όσο και οι παραγωγοί της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι πιστοποιημένοι κατά GLOBAL G.A.P. Version 5. Προ μερικών ετών, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Στο Συσκευαστήριο Πατάτας της Ε.Α.Σ. Νάξου καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο (ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι), τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές μας εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, οι πατάτες συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες Super Markets. Σημειώνεται, ότι κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας (δηλαδή ο καταναλωτής, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα, θα μπορεί να ανακαλύψει όχι μόνο από ποιον παραγωγό και από ποιο αγροτεμάχιο έχουν προέλθει οι συγκεκριμένες πατάτες, αλλά και όλες τις επεμβάσεις και τις καλλιεργητικές φροντίδες που έχουν γίνει από τη στιγμή της φύτευσης μέχρι τη στιγμή της συγκομιδής).

 

Αγροεφόδια – Κτηνιατρείο

Η Ε.Α.Σ. Νάξου ασχολείται ενεργά και με την εμπορία υψηλής ποιότητας ζωοτροφών, τις οποίες, μάλιστα, προσφέρει στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Παράλληλα, παράγει και τη δική της, σύνθετη συμπληρωματική ζωοτροφή γαλακτοπαραγωγής αγελάδων, η οποία όχι μόνο είναι εξαιρετικής ποιότητας αλλά διατίθεται και σε προσιτή τιμή.

Ακόμη, η Ε.Α.Σ. Νάξου λειτουργεί το δικό της Κτηνιατρείο Παραγωγικών Ζώων, που στελεχώνεται από ένα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (το οποίο βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεση του παραγωγού) ενώ διαθέτει όλα τα εφόδια για να προσφέρει στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στη μέριμνα για την εξασφάλιση της υγείας των παραγωγικών ζώων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επίσης, η Ε.Α.Σ. Νάξου λειτουργεί το δικό της Πρότυπο Γεωπονικό Κέντρο, μέσω του οποίου είναι σε θέση να δίνει στους παραγωγούς όλες τις απαραίτητες συμβουλές και σκευάσματα σχετικά με την φυτοπροστασία και την λίπανση των καλλιεργειών τους (πάντοτε σεβόμενη απολύτως τους ίδιους καθώς και την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία) αλλά και να τους προμηθεύει με εργαλεία, μέσα ατομικής προστασίας, υποδήματα αγρού, εξοπλισμό αγρού και κήπου, βιολογικά προϊόντα, σπόρους (πολλαπλασιαστικό υλικό), σπορόφυτα, δέντρα ξυλώδη, ελιές, εσπεριδοειδή. Ακόμη, στο Γεωπονικό Κέντρο της Ε.Α.Σ. Νάξου λειτουργεί και εργαστήριο εδαφολογικών αναλύσεων με επιστημονικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας για την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας με μείωση του κόστους παραγωγής καθώς και προστασία του περιβάλλοντος.

 

Οπωροπαντοπωλείο-Κρεοπωλείο-Μίνι Μάρκετ και Εμπόριο Τροφίμων και Ποτών

Στην πόλη της Νάξου λειτουργεί σύγχρονο και παραδοσιακό Οπωροπαντοπωλείο, Κρεοπωλείο και Μίνι Μάρκετ, στο οποίο θα βρει κανείς, εκτός από τα αγνά, ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα της Ε.Α.Σ. Νάξου (λ.χ., τυριά, πάντα ντόπια κρέατα, πατάτα Νάξου) και μία μεγάλη γκάμα προϊόντων από τη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες καθώς και από άλλα νησιά, περιοχές και συνεταιρισμούς της Ελλάδας (λ.χ., μέλι, διάφορα είδη ποτών, γλυκά). Επίσης, στον χώρο υπάρχουν και πολλά ακόμη προϊόντα που καλύπτουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Ακόμη, η Ε.Α.Σ. Νάξου είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους χώρους των αναψυκτικών, του παγωτού και αλκοολούχων ποτών.

 

Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών

Η Ε.Α.Σ. Νάξου διαθέτει Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών, βασικό καθήκον του οποίου είναι η λήψη δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, η εισαγωγή τους στους Η/Υ και η προώθησή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα νησιά της επαρχίας Νάξου, την Πάρο, τη Σύρο, την Τήνο, την Αμοργό και τη Μύκονο. Επιπροσθέτως, το Κέντρο παρέχει τεχνική υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο ΟΣΔΕ, λ.χ. ενημέρωση μητρώου αιγοπροβάτων και ενημέρωση μητρώου εισροών-εκροών της εκμετάλλευσής τους, μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, ενημέρωση σχετικά με τις αποζημιώσεις που δίνει ο Ε.Λ.Γ.Α. σε περιπτώσεις ζημίας στο φυτικό ή στο ζωικό κεφάλαιο και γενικότερα οδηγίες και συμβουλές σχετικά με τη διασφάλιση των επιδοτήσεων των αγροτών. Τέλος, ασχολείται και με θέματα που αφορούν στην Εξισωτική Αποζημίωση των αγροτών των προαναφερθέντων νησιών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία Προϊόντων
Γαλακτομικά ,  Λοιπά Προϊόντα
Άλλη κατηγορία (Λιπάσματα, Ζωοτροφές, Γεωργικά φάρμακα-εργαλεία-μηχανήματα)

ΓΕΝΙΚΑ

Έτος ίδρυσης
Έως 1949

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Π.Ο.Π.
HACCP
Κατηγορίες Προϊόντων
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΥΓΑ, ΜΕΛΙ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Για την παραγωγή των προϊόντων αυτών, το τυροκομείο συνεργάζεται αποκλειστικά με τους ντόπιους κτηνοτρόφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη του συνεταιρισμού. Η συνεργασία αυτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επιχείρησης από την ίδρυσή της, δίνοντας έμφαση στην αξία της ομαδικής δουλειάς και του αμοιβαίου οφέλους, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και υγιεινή της πρώτης ύλης.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΥΓΑ, ΜΕΛΙ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα από τα είκοσι ελληνικά τυριά που έχουν πιστοποιηθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Παράλληλα, είναι η μοναδική στο είδος της που παρασκευάζεται από φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών, παράγεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες και διαθέτει μια ξεχωριστή ελαφρώς γλυκιά γεύση που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στους γνώστες των καλών τυριών. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα εξαιρετικό επιτραπέζιο τυρί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε σάντουιτς και τοστ αλλά και ως πρόσθετο στο μαγείρεμα.
ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΝΑΞΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΥΓΑ, ΜΕΛΙ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Το κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, και αποτελεί ένα από τα πλέον παραδοσιακά ελληνικά τυριά.
ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΥΓΑ, ΜΕΛΙ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, με εγγυημένη διαρκή ποιότητα και φρεσκάδα.
ΒΟΥΤΥΡΟ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΥΓΑ, ΜΕΛΙ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Φρέσκο βούτυρο, εξαιρετικής ποιότητας με πλούσιο άρωμα.
  Επωνυμία:
ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Δημήτριος Βερνίκος
  Διεύθυνση
Χώρα
  Τ.Κ.
84300
  Πόλη
ΝΑΞΟΣ (ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ)
  Τηλέφωνο
2285025340
  Fax
2285022240
  E-mail
easnaxos@acn.gr
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.