ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΑΜΟΡΓΟΣ (ΘΟΛΑΡΙΑ)

Satelite Map

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Όταν το 1970 ο Νικόλας Θεολογίτης ίδρυσε το καφεπαντοπωλείο «Το Πανόραμα» στα Θολάρια της Αμοργού κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξή του σε μία από τις πιο διάσημες ταβέρνες των Κυκλάδων. Τα αμέσως επόμενα χρόνια οι λιγοστοί τουρίστες που ξεκίνησαν να επισκέπτονται την Αμοργό, αποκλειστικά ξένοι, βλέποντας τα κρέατα να κρέμονται από τα τσιγκέλια και τα ολόφρεσκα λαχανικά στα τελάρα, άρχισαν να ζητούν από τον κυρ-Νικόλα και τη σύζυγό του Μαρία να τους μαγειρεύουν διάφορους μεζέδες. Η αρχή είχε γίνει. Οι ίδιοι οι πελάτες έσπρωχναν το μικρό παντοπωλείο σε νέους δρόμους ,δρόμοι οι οποίοι φάνηκαν να συναρπάζουν και τους ιδιοκτήτες του και τους ακολούθησαν με μεγάλη επιτυχία. Το τρίπτυχο καλό φαγητό, ζεστή φιλοξενία και κυκλαδίτικη διασκέδαση έγινε συνώνυμο της ταβέρνας πλέον «Το Πανόραμα» και συντροφεύουν τους επισκέπτες της Αμοργού μέχρι σήμερα.

Με την επόμενη γενιά πλέον στο τιμόνι, το γιο του κυρ-Νικόλα Παρασκευά και τη σύζυγό του Ελένη να παραμένουν πιστοί στο παραδοσιακό πνεύμα του μαγαζιού, αλλά και να το προσαρμόζουν στα προστάγματα της σύγχρονης εποχής, "το Πανόραμα" αποτελεί σήμερα έναν πόλο έλξης για κάθε παραθεριστή στην Αμοργό. Ποιές είναι όμως αυτές οι γεύσεις που τόσο συγκλονίζουν τους πελάτες τους;

Πρώτο και καλύτερο το παραδοσιακό πατατάτο (κρέας κοκκινιστό με πατάτες, μαγειρεμένα όλα μαζί σε καζάνι ή μεγάλη κατσαρόλα).Είναι το φαγητό των γάμων και των πανηγυριών στην Αμοργό, δύσκολο και απαιτητικό για άλλους, στο Πανόραμα αναδεικνύουν απλά την πλούσια και ωραία γεύση του.

Ξεχωριστό όμως και το ψητό της Λαμπρής (κατσίκι ή αρνί γεμιστό με ρύζι, καβουρδισμένα εντόσθια και μυρωδικά),παραδοσιακό πιάτο της Αμοργού που τρώγεται την ημέρα του Πάσχα και ενθουσιάζει κάθε ουρανίσκο και στο Πανόραμα μπορείτε να το απολαύσετε όλο το χρόνο.

Μπορείτε ακόμα να βρείτε καθημερινά κατσικάκι στη γάστρα, γουρουνόπουλο στο φούρνο, αλλά και κατσίκι στη σούβλα, κοντοσούβλι και κοκορέτσι, όλα περασμένα στο χέρι.

Και για αυτούς που προτιμούν το λευκό κρέας, σίγουρα ένας ντόπιος κόκορας κρασάτος συνοδευόμενος από μακαρόνια θα ικανοποιήσει κάθε γαστριμαργική τους απαίτηση.

Μαγικά είναι όμως και όσα προηγούνται του κυρίως πιάτου. Η σαλάτα με τις ντομάτες, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια, κατευθείαν από το περιβόλι της οικογένειας, και την Αμοργιανή μυζήθρα θα σας γοητεύσει. Εναλλακτικά, χόρτα (βλήτα και σκαρολάχανα) ή αμπελοφάσολα,όλα καλλιεργημένα με παραδοσιακές μεθόδους από τον κυρ-Νικόλα και τα παιδιά του. Άξια προσοχής επίσης, η κολοκυθόπιτα και η μελιτζάνα με τυρί στο φούρνο, περιχυμένη με μία σάλτσα έκπληξη που ξετρελαίνει. Επιπλέον, ξεχωριστό πιάτο αποτελεί η Αμοργιανή φάβα, όχι τόσο διαφημισμένη όσο αυτή της Σαντορίνης αλλά σαφώς πιο νόστιμη και, για αρκετό κόσμο, «εθιστική». Προέρχεται από ένα φυτό, μια ποικιλία αρακά συγκεκριμένα, που συναντάται μόνο στην Αμοργό και την Ηράκλεια και οι ντόπιοι το αποκαλούν κατσούνι. Δοκιμάστε την με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι για ακόμα πιο γεμάτη γεύση.

Κι επειδή το καλό φαγητό πρέπει να συνδυάζεται από ένα καλό κρασί, μη διστάσετε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με λίγο κόκκινο μπρούσκο ή λευκό κρασί, δημιούργημα επίσης της οικογένειας Θεολογίτη και του αμπελιού που αυτή διατηρεί.

Για μετά το φαγητό, ένα ποτήρι ρακί ψημένη ενδείκνυται, τόσο για τις χωνευτικές της ιδιότητες, τόσο για την πλούσια γεύση του από μέλι και Αμοργιανά βότανα, όσο και για την ευχάριστη συναισθηματική και ερωτική διέγερση που προκαλεί σύμφωνα με τα λόγια του παραγωγού της ,του κυρίου Νικόλα,ο οποίος το συνιστά ανεπιφύλακτα και σαν αφροδισιακό και σαν φάρμακο.

Και φυσικά, τι πιο καλό για να τελειώσετε την γευστική σας περιπλάνηση στα άβατα της Αμοργιανής κουζίνας από ένα γλυκό τριαντάφυλλο.

Περιττό να αναφέρουμε ότι όλα τα συστατικά του γεύματός σας στο Πανόραμα όχι απλά είναι από την Αμοργό αλλά είναι παραγωγή της ίδιας της οικογένειας, που με κόπο και φροντίδα διατηρεί στην κατοχή της κατσίκια, αρνιά, χοίρους και κότες, με τα οποία ασχολείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, φροντίζοντας να καλύψει τις ανάγκες της απαιτητικής τουριστικής περιόδου σε νόστιμο και υγιεινό κρέας αλλά και σε τυρί, μυζήθρα και λαδοτύρι.

Μεγάλη προσπάθεια βέβαια, εκτός από την εκτροφή των ζώων, απαιτεί και η αξιοποίηση της γης. Για να παραχθεί άλλωστε το κρασί και η ρακί που απολαμβάνουν χιλιάδες επισκέπτες της ταβέρνας κάθε χρόνο, χρειάζονται αμέτρητες ώρες εργασίας στα αμπέλια πίσω από τα Θολάρια για το σκάψιμο, το κλάδεμα, τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών. Ανάλογος κόπος απαιτείται και για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και το αλώνισμα της φάβας, η οποία εκτός από τα αντρικά χέρια όμως θέλει και γυναικεία φροντίδα και υπομονή προκειμένου να αποφλοιωθεί με τη χρήση του πέτρινου χερόμυλου.

Καμάρι όμως των ιδιοκτητών και ιδιαίτερα του Νικόλα Θεολογίτη αποτελεί το περιβόλι που αποδίδει όλα τα οπωροκηπευτικά και ζαρζαβατικά που χρειάζεται η ταβέρνα, από ντομάτες και αγγούρια μέχρι κολοκύθια και μελιτζάνες, και μάλιστα γευστικότατα και ξεχωριστά απ’ όσα έχετε συνηθίσει να βρίσκετε στο εμπόριο.

Με την επίσκεψή σας στο Πανόραμα και βλέποντας στο πιάτο σας να καθρεφτίζεται η διαρκής προσπάθεια μιας ολόκληρης οικογένειας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι σίγουρο ότι θα νοιώσετε ξεχωριστοί. Κι επειδή η διασκέδαση αποτελεί κι αυτή αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του Πανοράματος, μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε βράδυ, για να ζήσετε μια υπέροχη εμπειρία, καθώς πέραν του ωραίου φαγητού θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και παραδοσιακούς Αμοργιανούς και κυκλαδίτικους σκοπούς από τοπικούς οργανοπαίχτες με βιολί και λαούτο, να τραγουδήσετε, να χορέψετε και να ακούσετε τα πονηρά ανέκδοτα του κυρ-Νικόλα. Τότε γίνεται κατανοητό σε όλους ότι στο Πανόραμα δεν είσαι πελάτης, είσαι ένας οικογενειακός φίλος αλλά και μύστης ενός ιδιαίτερου Αμοργιανού τελετουργικού γεύσης και κεφιού. 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μέλος Aegean Cuisine

Τύπος επιχείρησης

Κατηγορία
Εστιατόριο ,  Ψησταριά
  Επωνυμία:
ΠΑΝΟΡΑΜΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ
  Διεύθυνση
ΘΟΛΑΡΙΑ
  Τ.Κ.
84008
  Πόλη
ΑΜΟΡΓΟΣ (ΘΟΛΑΡΙΑ)
  Τηλέφωνο
2285073349
  Κινητό Τηλέφωνο
6937257775
  E-mail
panorama.amorgos@gmail.com
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.