Η οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα. Τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα κοινοποιούσε τα σταφύλια που τρυγούσε στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, στο οινοποιείο της (κάναβα) στο Μεγαλοχώρι. Η διακίνηση του οίνου γίνονταν κατά ένα μεγάλο μέρος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τη Σαντορίνη. Την δεκαετία του 1930 ξεκίνησε τη διακίνηση του οίνου στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Η διαδικασία της φόρτωσης ήταν κάτι σαν γιορτή. Στις κάναβες οι αγωγιάτες φόρτωναν το κρασί στα μουλάρια μέσα σε τουλούμια και το μετέφεραν στον όρμο των Φηρών, αδειάζοντας το σε βαρέλια των 600 κιλών (μπόμπες) που με τα καΐκια τους τα μετέφεραν στον Πειραιά. Μετά τον πόλεμο για περίπου 30 χρόνια το περισσότερο καρσί Μπρούσκο το προμηθεύονταν η ποτοποιία Καλογιάννη που το έκανε απόσταξη για κονιάκ, η εταιρεία Κονιόρδος και διάφορες ταβέρνες. Ενώ το Vinsanto το προμηθεύονταν οι εκκλησίες, για την Θεία Κοινωνία. Το 1973 ιδρύθηκε το κατάστημα στο Περιστέρι από το οποίο γίνεται η αποκλειστική διακίνηση των κρασιών μας (Νυχτέρι, Μπρούσκο, Μέτζο, Μαντηλαριά και Vinsanto) σε όλη την Ελλάδα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν ήρθε στο νησί η εταιρεία Μπουτάρη, συνεργαστήκαμε περίπου 6 χρόνια, παρασκευάζοντας Vinsanto. Το 1998 κάναμε την πρώτη μας εμφιάλωση στο μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο που έχουμε στο Μεγαλοχώρι.
Με την οικογενειακή παράδοση και την πείρα τριών αιώνων, οινοποιούμε τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού μας, με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας. Ελπίζουμε να γίνετε κι εσείς θαυμαστές των κρασιών της οινοποιίας “Αμπελώνας Γαβαλά”.
Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.