To "Κατσούνι" από το οποίο παράγεται η Φάβα Σχοινούσας ΚΩΒΑΙΟΣ είναι μια ντόπια ποικιλία οσπρίου που διασώθηκε από τους παππούδες του νησιού. Απαιτεί πολλή φροντίδα και μεράκι για να μεστώσει. Και το θέρισμά του γίνεται με το χέρι, όπως παλιά...
Στην καλλιέργειά του δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Είναι λοιπόν τόσο καλή όσο το χώμα που τη γεννάει και δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός της ως "ο χρυσός της Σχοινούσας".
Ο παραγωγός Μανώλης Κωβαίος εγγυάται την ποιότητα του "μαγειρέματος" όπως αποκαλείται στην ντοπιολαλιά του νησιού η φάβα. Και η συνταγή της κυρα-Ποθητής, η παραδοσιακή συνταγή, εγγυάται ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.
Συνταγή:
Πλένουμε καλά τη φάβα σε κρύο νερό. Σε τρία μέρη νερού προσθέτουμε ένα μέρος "Φάβα Σχοινούσας ΚΩΒΑΙΟΣ". Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε συχνά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και ανακατεύουμε συχνά για να μην "πιάσει". Μόλις το κρεμμύδι έχει λιώσει αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, λάδι και σερβίρουμε με λεμόνι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη.