![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Οι ρίζες της σημερινής ανώνυμης εταιρείας ΧΑΛΑΡΗΣ ΑΕ ξεκινούν κάπου στην δεκαετία του εξήντα, όταν ένα μικρό παιδί, ο Λεωνίδας Χάλαρης και σημερινός πρόεδρος της εταιρείας, ακολουθώντας τις οικογενειακές συνήθειες της εποχής, έπιασε δουλεία σε ένα μικρό φούρνο - ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς του, για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα.
Η τότε γνωριμία του με τη ζαχαροπλαστική, καθώς και η ύφεση της μάθησης που κουβαλούσε ως χαρακτήρας, τον καθιέρωσαν ως ένα από τα ταλέντα της ζαχαροπλαστικής τέχνης.
Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, περί το 1974, βρισκόμενος στην Τήνο και έχοντας πλέον μυηθεί στα κρυφά και φανερά μονοπάτια της τέχνης που για χρόνια εξασκούσε του γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση. Ένα μικρό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής σε μία από τις γειτονιές του νησιού.
Το μεράκι του για την τέχνη και η ποιότητα των εδεσμάτων που παρασκεύαζε, τον έκανε άμεσα γνωστό στη μικρή κοινωνία που δραστηριοποιούταν. Οι πελάτες του, πάμπολλες φορές ξεκινούσαν ακόμα και από την άλλη άκρη της Τήνου, για να αγοράσουν ένα κουτί γλυκά και να γευτούν «τις νοστιμιές του Χάλαρη», όπως συχνά μονολογούσαν.
Ελάχιστα ήταν τα χρόνια που η μικρή γειτονιά, θα χωρούσε τις μεγάλες ιδέες και συνθέσεις του Χάλαρη. Έτσι η μικρή επιχείρηση της γειτονίας μεταπήδησε σε μεγαλύτερο κτήριο και σε κεντρικότερο σημείο του νησιού.
Παράλληλα με την επέκταση της επιχείρησης και αφού στην ομάδα είχε προστεθεί και η σύζυγος, που κατά σύμπτωση κουβαλούσε το ίδιο μεράκι για τη ζαχαροπλαστική, γεννήθηκε η ιδέα της μεταφοράς των παραδοσιακών εδεσμάτων του νησιού, που μέχρι εκείνη τη στιγμή κατασκευαζόταν μόνο ως σπιτικά, σε μαζική παραγωγή και εισχώρησης τους στο ευρύ εμπόριο των ειδών ζαχαροπλαστικής. Η παραγωγή των παραδοσιακών προϊόντων, ξεκινά με την παρασκευή του γνωστού τηνιακού αμυγδαλωτού. Αφού προηγήθηκαν πολλές δοκιμές, τόσο στα υλικά όσο και στον τρόπο παρασκευής, το προϊόν έφτασε στα υψηλά ποιοτικά επίπεδα που έθετε ο Χάλαρης στην γκάμα των παραγόμενων προϊόντων του και έτσι ξεκίνησε η κυκλοφορία του. Ο ίδιος τρόπος χρησιμοποιήθηκε για όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, που σήμερα παρασκευάζει το εργαστήριο.
Τα παραδοσιακά προϊόντα, σε συνδυασμό με την νέα επίκαιρη αγοραστική θέση, γιγάντωσαν τη ζήτηση και παράλληλα τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Πολύ σύντομα διαπιστώθηκε, πως τόσο οι χώροι που μέχρι τότε χρησιμοποιούταν όσο και ο εξοπλισμός ήταν πολύ λίγος για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί και η συμβολή των δύο παιδιών της οικογένειας Χάλαρη, που από τα παιδικά τους ακόμα χρόνια απασχολήθηκαν στην επιχείρηση παίζοντας σημαντικότατο ρόλο ως προς την ανάπτυξη της.
Έτσι η επιχείρηση επεκτάθηκε και πάλι, κατασκευάζοντας ένα ιδιόκτητο χώρο 1.300 τμ, που εξόπλισε με τον πλέον σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Το νέο εργαστήριο, εναρμονίστηκε πλήρως με τις σύγχρονές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών πρότυπων (εκπόνηση και τήρηση των απαιτήσεων του συστήματος HACCP). Βοηθούμενοι από την παρακαταθήκη που άφησε ο αείμνηστος Τήνιος συγγραφέας και διδάσκαλος Γεώργιος Δ. Πρίζας και ξοδεύοντας ατελείωτες ώρες δουλειάς, επετεύχθη και ο εμπλουτισμός της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων μας, με πλήθος παραδοσιακών γλυκών τόσο της Τήνου όσο και των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων.
Η επιχείρηση σήμερα, διαθέτει τα προϊόντα της κατά βάση στην τοπική αγορά. Έχει ήδη ξεκινήσει με σταθερά βήματα το άνοιγμα της σε άλλες αγορές, όπως οι αγορές των γειτονικών νησιών. Στοχεύει στη διάθεση των προϊόντων της αρχικά σε ολόκληρη την Ελλάδα και προετοιμάζεται για την εισχώρηση των προϊόντων της σε αγορές του εξωτερικού.
Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.