ΠΑΡΟΣ (ΠΑΡΟΙΚΙΑ)
Η ιστορία της Πάρου αρχίζει από το 6000 της νεολιθικής εποχής και φτάνει μέχρι το 3000. Από τις ανασκαφές που έγιναν στην Πάρο-Αντίπαρο έφεραν στο φως νεολιθικό οικισμό 4000 π.Χ.
Η Πάρος από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, άλλαξε κατά καιρούς πολλά ονόματα. Από τον Βασιλιά της Κρήτης Μίνωα που την είχε κατακτήσει της έδωσε το όνομα "Μινώις", αργότερα ονομάστηκε Πακτία, Δημητριάς, Ζάκυνθος, Υρία, Καβαρνίς, μέχρι που έφτασαν από την Αρκαδία άποικοι με αρχηγό τον Πάρο, γιο του Παρασείου, που έδωσε και το όνομά του στο νησί κι έτσι ονομάστηκε Πάρος.
Η οικογένεια Δημητρίου Μαύρη (ΠΑΤΡΑΚΙ) με παράδοση 70 ετών στα τοπικά προϊόντα, δεν θα μπορούσε να μην δώσει ένα όνομα της Πάρου όπως είναι η ΠΑΚΤΙΑ, στο νέο κατάστημα Παριανών και Κυκλαδίτικων παραδοσιακών προϊόντων που δημιούργησε το 2005.
Η ΠΑΚΤΙΑ βρίσκεται στον παλαιό οικισμό της Παροικίας, στην αγορά, ένας μοναδικός παραδοσιακός χώρος, με ποικιλίες τοπικών προϊόντων απ' όλη την Πάρο, δίνοντας στον επισκέπτη του νησιού τη δυνατότητα να γνωρίσει μοναδικές θαυμαστές γεύσεις φτιαγμένες με παραδοσιακούς τρόπους.
Τα προϊόντα μας έχουν ως εξής:
Η Πάρος από το 1989 αποτελεί ζώνη Ονομασίας Προέλευσης για τους ερυθρούς οίνους και από το 1996 για τους λευκούς. Αποτελεί έτσι μια από τις πέντε ζώνες ΟΠΑΠ που έχουν δικαίωμα να παράγουν λευκούς και ερυθρούς οίνους Ονομασίας Προέλευσης.
Τα ερυθρά παριανά κρασιά παράγονται από την ιδιαίτερη ποικιλία Μανδηλαρία που αναμιγνύεται με την λευκή ποικιλία Μονεμβασιά. Η Μανδηλαρία αποτελεί την πιο βασική ελληνική ποικιλία. Η παρουσία της έστω και σε μικρά ποσοστά αρκεί να δώσει ερυθρό χρώμα και στα πιο αδύνατα κρασιά. Γι’ αυτό άλλωστε και στην Πάρο για την παραγωγή των ερυθρών ΟΠΑΠ Πάρος συμμετέχει κατά 35% περίπου.
Στα λευκά κρασιά της Πάρου η Μονεμβασιά οινοποιείται μόνη της και τα αποτελέσματα δίνουν ένα γεμάτο κρασί με λεμονάτη επίγευση και διάρκεια. Κάποιοι παραγωγοί επιχείρησαν να δημιουργήσουν μια πιο διεθνή διάσταση και έτσι δημιουργήθηκε η Πάρος - Reserve με την ωρίμανση σε βαρέλι που αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρουσα με μεγαλύτερη δυναμική παλαίωσης.
Στην Πακτία θα βρείτε τις οινοπαραγωγές των Μωραίτη Γεώργιο, Μωραίτη Εμμανουήλ καθώς επίσης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου.
Άξια προσοχής τα τυριά της Πάρου που φτιάχνονται ακόμη στο νησί με τον παραδοσιακό τρόπο. Το γάλα, από τα κατσίκια κυρίως, καταλήγει στα τυροκομεία για να γίνουν τα γνωστά σκληρά τυριά της Πάρου, γραβιέρα, κεφαλοτύρι και λαδοτύρι, μα και το ανθότυρο, το τουλουμίσιο, η μυζήθρα και η ξυνομυζήθρα (συνδυάζονται με τα κρίθινα παξιμάδια που παράγει το νησί), τα οποία εξάγονται και στην Αθήνα αλλά και στα γύρω νησιά.
Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.