Με ένα πρόγραμμα, το οποίο δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο
Συγκεκριμένα, η ομάδα βρέθηκε στην Τήνο τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Απριλίου 2005. Η διοίκηση και τα στελέχη συναντήθηκαν με τις τοπικές αρχές, τον έπαρχο κ. Ραφαήλ Μωραΐτη και τους δημάρχους Τήνου κ. Κ. Αθηναίο και Εξωμβούργου κ. Π. Κροντηρά και συζήτησαν επίκαιρα θέματα που απασχολούν την τοπική οικονομία και η δυνατότητα συνεργασίας των Ο.Τ.Α. του νησιού με το Επιμελητήριο για το όφελος των επιχειρηματιών.
Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Χώρα Τήνου. Η προσέλευση του κοινού, παρουσία των Δημοτικών Αρχόντων του νησιού, των φορέων και των επαγγελματιών, ήταν εντυπωσιακή. Ο συνεδριακός χώρος του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού είχε κατακλυστεί από μεγάλο, για τα δεδομένα του νησιού, αριθμό επιχειρηματιών. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι επίσημοι και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Εμμ. Παλαμάρης του οποίου η συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης ήταν καταλυτική.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Ρούσσος, στην αναλυτική εισήγησή του, αναφέρθηκε στο έργο της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά και στο μελλοντικό σχεδιασμό των δράσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται για άρτια οργάνωση των υποδομών του Επιμελητηρίου, και στην εξασφάλιση της δυνατότητας για ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με τα μέλη του Επιμελητηρίου σε όλα τα νησιά. Επιπλέον έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία νέων γραφείων του Επιμελητηρίου σε άλλα νησιά του νομού. Κλείνοντας, ο κ. Ρούσσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ουσιαστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν προς την Πολιτεία για επίλυση σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τους επιχειρηματίες των Κυκλάδων.
Μετά την παρουσίαση του ΚΕΤΑ Νοτ. Αιγαίου, και της νέας ηλεκτρονικής πύλης του Επιμελητηρίου, στο βήμα ανέβηκε ο Ειδικός Σύμβουλος Τουριστικού Marketing κ. Δημήτρης Κούτουλας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Καινοτομία και η Ποιότητα μονόδρομος ανάπτυξης για τον τουρισμό των Κυκλάδων›, μια ιδιαίτερα επίκαιρη εισήγηση λόγω του ότι ο τουρισμός αποτελεί κύρια δραστηριότητα για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών του χώρου. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Πάρις Αβραμίδης, σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για χρηματοδότηση και στήριξη των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων.
Την επόμενη μέρα και στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε ένα επιχειρηματικό εργαστήριο, όπου όλη η ομάδα των στελεχών του Επιμελητηρίου, της ΕΤ.Α.Π. και του ΚΕΤΑ ήταν στη διάθεση όσων επιχειρηματιών ενδιαφέρθηκαν, ενημερώνοντας τους προσωπικά για τη δυνατότητα να επωφεληθούν από χρηματοδοτικά προγράμματα, επιλύνοντας απορίες, καθοδηγώντας τους για τη σωστή αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων που έθεταν, αλλά και καταγράφοντας παράπονα, προβληματισμούς και προτάσεις.
Την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα το διήμερο Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Απριλίου, η ομάδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, της ΕΤ.Α.Π. και του ΚΕΤΑ Νοτ. Αιγαίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Μήλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Επιμελητήριο Κυκλάδων υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το νησί αυτό, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό πνεύμονα, αλλά, συγκοινωνιακά, βρίσκεται σε ιδιαίτερα απομακρυσμένη θέση.
Και εδώ, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην έπαρχο Μήλου κα Παναγιώτα Καλογεράκη, και το δήμαρχο κ. Γ. Τσαΐνη με κύρια θέματα συζήτησης τα τοπικά προβλήματα των επιχειρηματιών και τις δυνατότητες συνεργασίας των φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση στην αίθουσα του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μήλου, στην Πλάκα. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και η Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Μήλου, κα Μαρία Βήχου, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Η προσέλευση του κοινού υπήρξε ικανοποιητική, ενώ η έπαρχος και ο δήμαρχος Μήλου συμμετείχαν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να ξεκινήσει την προσπάθεια προσέγγισης των μελών του και τονίζοντας το πόσο ουσιαστική είναι αυτή η επικοινωνία ιδιαίτερα στα νησιά που είναι απομακρυσμένα από το διοικητικό κέντρο του νομού όπως είναι η Μήλος και η Κίμωλος.
Μετά την παρουσίαση του Επιμελητηρίου και του ΚΕΤΑ Ν. Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον σύμβουλο Τουριστικού Marketing κ. Δημήτρη Κούτουλα με θέμα «Η Καινοτομία και η Ποιότητα μονόδρομος ανάπτυξης για τον τουρισμό των Κυκλάδων›, η οποία βρήκε – και εδώ – μεγάλη ανταπόκριση από τους επιχειρηματίες καθώς η Μήλος βρίσκεται σε μία έντονη φάση ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος. Η εκδήλωση έκλεισε με την εισήγηση του κ. Γιώργου Μπαλκάμου, ειδικού επιστήμονα – στελέχους του Ε.Φ.Ε.Τ., σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια στον τομέα των τροφίμων, αλλά και για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τρόφιμα. Στη συζήτηση που ακολούθησε, υπήρξαν σοβαρές παρεμβάσεις από τους επιχειρηματίες για σχεδόν όλα τα θέματα που τέθηκαν στην εκδήλωση.
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 12 Απριλίου, «στήθηκε› για μία ακόμη φορά το επιχειρηματικό εργαστήριο για προσέγγιση των επιχειρηματιών μέσω προσωπικών συναντήσεων με σκοπό την ενημέρωση για δυνατότητες ενίσχυσης μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, επίλυση αποριών, καταγραφή προβλημάτων και απόψεων κ.α.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του κλιμακίου και στα δύο νησιά, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην αγορά και τα καταστήματα, καθώς και επιτόπου συζητήσεις με τους επιχειρηματίες προκειμένου να ληφθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα του παλμού της αγοράς. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η ανάγκη για προσωπική επικοινωνία με τους κατοίκους στα νησιά είναι μεγάλη, γεγονός που αναπτύσσει την εμπιστοσύνη και τη διάθεση συνεργασίας των επιχειρηματιών με το Επιμελητήριο, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα για καλύτερη κατανόηση των τοπικών συνθηκών και προβλημάτων και παροχή αποτελεσματικότερης βοήθειας από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.




Πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

