ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Από 15/04/2013 η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε Β.Ε.Π.Ε και Επιχειρηματικά Πάρκα»

Οι προτάσεις υποβάλλονται από τις 15/04/2013 μέχρι τις 31/05/2013

01/04/2013 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Το Πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε Β.Ε.Π.Ε και Επιχειρηματικά Πάρκα» εντάσσεται στο  Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, και αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, για τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν σε περιοχές Β.Ε.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα, δεδομένου ότι θα λειτουργούν σε οργανωμένους χώρους, καθώς και η αντιμετώπιση των οχλήσεων που δημιουργούν και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες μεταποιητικές επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού ή σε άλλες ακατάλληλες περιοχές ή σε περιοχές όπου επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 75 του Ν. 3982/2011.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται  με το συνολικό ποσό των 10.000.000 € (Δημόσια Δαπάνη), υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Οδηγού του Προγράμματος. Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν από μια πρόταση:

Α) υφιστάμενες μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως προσδιορίζονται στους πίνακες 1 και 2 του Οδηγού του Προγράμματος, με ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης πριν την 01/01/2009.

Β) για το παρόν Πρόγραμμα ως υφιστάμενες μεταποιητικές επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον (3) χρόνια λειτουργίας. Διαθέτουν τις επιλέξιμες δραστηριότητες όπως αυτές προσδιορίζονται στους πίνακες των επιλέξιμων για το πρόγραμμα κλάδων δραστηριότητας, διαθέτουν αποδεδειγμένα 3 ολοκληρωμένες και πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, έχουν ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας πριν την 01/01/2009 και δεν είναι προβληματικές κατά την έννοια της Ανακοίνωσης της Επιτροπής για τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρήσειων 2004/C 244/02.

Γ) Επίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει Κύκλο Εργασιών άνω των 30.000 € κατά το τελευταίο οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) ή άνω των 100.000 € αθροιστικά κατά τα τελευταία τρία οικονομικά έτη.

Δ) Βασική επίσης προϋπόθεση για την ενίσχυση των πιο πάνω επιχειρήσεων είναι η μετεγκατάστασή τους στις περιοχές του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ V του Οδηγού του Προγράμματος.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε Β.Ε.Π.Ε και Επιχειρηματικά Πάρκα» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000 € έως 400.000 € με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Οδηγού του Προγράμματος ο οποίος είναι Παράτημα της Παρούσης.

Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται στο 50% για ολόκληρη την επικράτεια για επενδυτικά σχέδια που αφορούν όλες τις επιλέξιμες επενδυτικές δραστηριότητες του παρόντος.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά στον Οδηγό Προγράμματος.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ετήσια βάση και σε συγκεκριμένη περίοδο υποβολής. Για τον πρώτο χρόνο (κύκλο) υποβολής οι προτάσεις υποβάλλονται από τις 15/04/2013 (έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής) μέχρι τις 31/05/2013 ώρα 24:00, μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα), http://www.ependyseis.gr/, www.ependyseis.gr/mis στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται και μέσω συνδέσμων άλλων ιστοτόπων/ιστοσελίδων όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στον οδηγό του Προγράμματος. Η περίοδος υποβολής και οι ειδικοί όροι και προϋποθέσεις για την υποβολή παρατίθενται αναλυτικά στον Οδηγό του Προγράμματος.

Το Έντυπο Υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

του ΥΠΟΙΑΝ (http://www.ypoian.gr/),
της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr)
της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (http://www.antagonistikotita.gr/),
του ΕΦΕΠΑΕ (http://www.efepae.gr/)
(http://www.espa.gr/, www.ependyseis.gr/mis)

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΠΑΕ και τους εταίρους του στα τηλέφωνα 2106985210 και το γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 8011136300.


DOWNLOADS