ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ/ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Πραγματοποιήθηκε το 5ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων στην Αμοργό, 25 & 26 Ιουνίου 2011

Το 5ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου στα Κατάπολα της Αμοργού, στις 25 και στις 26 Ιουνίου 2011

18/07/2011 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Το 5ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου στα Κατάπολα της Αμοργού, στις 25 και στις 26 Ιουνίου 2011, με τη συμμετοχή 14 Εμπορικών Συλλόγων και με την παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επαγγελματικών Φορέων και πολυάριθμου κοινού.

Συγκεκριμένα, το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Γκούφας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου κ. Δημήτριος Αρμενάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος και ο δήμαρχος Αμοργού κ. Νικήτας Ρούσσος.

panel1_F4209.jpgaithusa1_F4460.jpgpanel3_F5002.jpg
Οι εργασίες του Συνεδρίου περιλάμβαναν εισηγήσεις σχετικά με το νέο φορολογικό καθεστώς, την επιχειρηματικότητα και την πράσινη ανάπτυξη, παρουσίαση των υπηρεσιών & παροχών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον Κυκλαδίτη επιχειρηματία, ενώ συζητήθηκαν σε βάθος σημαντικά θέματα όπως η επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στα Κυκλαδονήσια, η ανάγκη πάταξης του παραεμπορίου και η εξέλιξη του ακανθώδους και χρονίζοντος προβλήματος της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης.

Αποτέλεσμα των εργασιών του Συνεδρίου ήταν η ομόφωνη απόφαση και έκδοση ψηφίσματος, το οποίο στάλθηκε στους Κυβερνητικούς Φορείς, τα συνδικαλιστικά όργανα και τα ΜΜΕ. Τα σημεία του ψηφίσματος -για τα οποία οι Εμπορικοί Σύλλογοι των Κυκλάδων θα επιδιώξουν άμεσα έντονη και συντονισμένη δράση- είναι τα παρακάτω:

  1. Επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στα νησιά μας ως μοχλό ανάπτυξης
  2. Διατήρηση των Δ.Ο.Υ. στα νησιά μας
  3. Στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών
  4. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και άμβλυνση του φαινομένου της εποχικής απασχόλησης
  5. Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού π.χ. πολιτιστικός, θρησκευτικός, οικολογικός, αγροτουρισμός
  6. Αποτελεσματικότερο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του παραεμπορίου (στάσιμου και πλανόδιου)
  7. Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά
  8. Επανίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας
  9. Αύξηση δαπανών για την υγεία και στελέχωση προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) των Κέντρων Υγείας των νησιών
  10. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών
  11. Ίδρυση γραφείων Ο.Α.Ε.Ε. στις Κυκλάδες
  12. Ενίσχυση των δρομολογίων των άγονων γραμμών σε ετήσια βάση

Το πρωί της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου, η Δημοτική Αρχή και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αμοργού βράβευσαν, σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή, υπέργηρους, εν ζωή, έμπορους και επαγγελματίες του νησιού, αλλά και απογόνους γνωστών Αμοργιανών επιχειρηματιών της μεταπολεμικής περιόδου, ως απόδειξη ότι η συλλογική μνήμη δεν ξεθωριάζει αλλά παραμένει ζωντανή και ευγνωμονούσα. 

Τέλος, αποφασίσθηκε ότι το 6ο Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθεί το 2012 στο όμορφο νησί της Άνδρου.