ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΓΕΜΗ/ΥΜΣ/ΜΗΤΡΩΟ / ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ / ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

ΟΜΟΡΡΥΘΜΕΣ & ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Διαδικασία ίδρυσης και απαιτούμενα δικαιολογητικά για εγγραφή στα μητρώα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

27/07/2015 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Για να ιδρυθεί μία Προσωπική Εταιρεία (Ο.Ε. & Ε.Ε.) θα πρέπει:

  1. Nα υπάρχει ή να εξευρεθεί ο Χώρος Εγκατάστασης της. Η ύπαρξη επαγγελματικής εγκατάστασης αποδεικνύεται, είτε με συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου, είτε με μισθωτήριο, είτε με παραχωρητήριο.
  2. Να ερευνηθεί στο Επιμελητήριο αν η Επωνυμία ή ο Διακριτικός Τίτλος (που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε), χρησιμοποιούνται ήδη ή έχουν καταχωρισθεί και κατοχυρωθεί από άλλη επιχείρηση - Έντυπο Αίτησης  Προέγκρισης. Σημείωση: Για να εκδοθεί από το Επιμελητήριο Κυκλάδων βεβαίωση προέγκρισης για κάποια επωνυμία ή διακριτικό τίτλο, θα πρέπει να διαφέρει κατά τρόπο ευδιάκριτο από άλλες/ους εγγεγραμμένες/ους στα αυτά βιβλία (άρθρο 4 παρ. 5 Ν.1089/80).
  3. Να καταρτισθεί το Ιδιωτικό Συμφωνητικό - Καταστατικό Σύστασης της Εταιρείας το οποίο, για να νομιμοποιηθεί, θα πρέπει: i) Να θεωρηθεί από το οικείο Επιμελητήριο Κυκλάδων για τον έλεγχο του δικαιώματος χρήσης, της Επωνυμίας και του Διακριτικού τίτλου, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση, γιατί σύμφωνα με την παρ. 1 του αρθρ. 7 Ν. 2081/92: "οι γραμματείς των Πρωτοδικείων της περιφέρειας κάθε Επιμελητηρίου είναι υποχρεωμένοι να μην δέχονται για καταχώριση στα βιβλία εταιρειών που τηρούν και να μην θεωρούν συμφωνητικά σύστασης ή τροποποίησης ή λύσης Προσωπικών Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, αν αυτά δεν έχουν θεωρηθεί για τον έλεγχο του δικαιώματος χρήσης της Επωνυμίας και του Διακριτικού Τίτλου από το οικείο Επιμελητήριο" (Έντυπο Αίτησης Προεγγραφής)ii) Να κατατεθεί για θεώρηση από την αρμόδια Οικονομική Εφορία (ΔΟΥ), iii) Να θεωρηθεί για την καταχώρισή του στα βιβλία Εταιρειών του οικείου Πρωτοδικείου.
  4. Να Ασφαλιστούν τα Φυσικά Πρόσωπα - Εταίροι στο αρμόδιο Υποχρεωτικό Ασφαλιστικό Ταμείο, που υπάγονται.
  5. Να πάρει η Εταιρεία "Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας" και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην περιφέρεια της οποίας θα εγκατασταθεί ή υπάγεται.
  6. Να εγγραφεί η εταιρεία στο Επιμελητήριο γιατί: α) Η εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο είναι υποχρεωτική, β) Θα πρέπει να πάρετε βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας  από το Επιμελητήριο Κυκλάδων (την  οποία σύμφωνα με την παρ. 1 εδάφ. α αρθρ. 4 του Ν. 2081/92, θα χρησιμοποιήσετε στη Δ.Ο.Υ. για τη θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων της Επιχείρησής σας). Σημείωση: Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή αναγράφονται κατωτέρω.
  7. Να θεωρήσετε Βιβλία και Στοιχεία του ΚΒΣ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην περιφέρεια της οποίας θα εγκατασταθεί ή υπάγεται η εταιρεία σας.
  8. Να Εκδοθεί "Άδεια Λειτουργίας", που απαιτείται να εκδοθεί για τις περιπτώσεις άσκησης από την εταιρεία σας συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. 

 

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιρειών στα μητρώα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων έχουν ως εξής:

  1. Επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού σύστασης της εταιρείας που δημοσιεύθηκε στο Πρωτοδικείο και  τυχόν τροποποιήσεών του.
  2. Αντίγραφο της βεβαίωσης έναρξης εργασιών που χορηγήθηκε από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. καθώς και αντίγραφα των βεβαιώσεων τυχόν μεταβολών.
  3. Φωτοαντίγραφα των αστυνομικών ταυτοτήτων ή των διαβατηρίων των εταίρων. Για αλλοδαπούς εκτός χωρών Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης απαιτείται άδεια παραμονής και άδεια εργασίας σε ισχύ.
  4. Αντίγραφο της άδειας άσκησης ή του πτυχίου επαγγέλματος του φορέα ή του απασχολούμενου προσωπικού, όταν για τη λειτουργία της επιχείρησης απαιτείται από το νόμο (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ηλεκτρονικοί, ψυκτικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων, κουρείς, κομμωτές κλπ.).
  5. Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας - όπου αυτή απαιτείται – (εργαστήρια παρασκευής τροφίμων και ποτών, κομμωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ.) ή απαλλαγής από την άδεια που χορηγείται από την αρμόδια Δ/νση της Νομαρχίας. Σε περίπτωση που αυτή δεν έχει εκδοθεί, ο αριθμός πρωτοκόλλου φανερώνει την υποβολή των δικαιολογητικών.

Η Υπηρεσία μπορεί να ζητήσει και την υποβολή των κατωτέρω δικαιολογητικών:

  • Μισθωτήριο ή άλλο δικαιολογητικό ύπαρξης επαγγελματικής στέγης.
  • Φωτοαντίγραφα των τιμολογίων αγοράς των μηχανημάτων ή υπεύθυνη δήλωση  για το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι τα προσκομιζόμενα στοιχεία ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εγγραφή των μεταποιητικών επιχειρήσεων δεν είναι δυνατόν να είναι στερεότυπα.  

Το ύψος της συνδρομής των Ο.Ε. και Ε.Ε. για το έτος 2015 είναι 30,72 ευρώ. Τα χρήματα μπορούν να σταλούν στο Επιμελητήριο με ταχυδρομική επιταγή ή με κατάθεση στην

  • ALPHA BANK στο λογαριασμό: (IBAN) GR 0901406260 626002002003702
  • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στο λογαριασμό: 469/545110-88

Η κατάθεση των δικαιολογητικών και η καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεων  μπορεί να γίνει στα γραφεία του Eπιμελητηρίου Κυκλάδων

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τμήμα Μητρώου του Eπιμελητηρίου Κυκλάδων στα τηλέφωνα:  22810 82346, 22810 80246  και στο Φαξ: 22810 86555.