ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Επιχειρηματικός Οδηγός 2021 για τη Ρωσική Ομοσπονδία

Από το Γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ) της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα

12/11/2021 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η έκδοση Επιχειρηματικού Οδηγού για τη Ρωσική Ομοσπονδία, από το Γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ) της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται ή επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στη χώρα αυτή που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον πλανήτη (17,1 εκ. τ.χλμ).

Στο Α΄ Κεφάλαιο, ο Επιχειρηματικός Οδηγός για τη Ρωσική Ομοσπονδία 2021, αναφέρεται στα γενικά χαρακτηριστικά της χώρας, όπως δημογραφικά στοιχεία, βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, οικονομική επισκόπηση καθώς και στο διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας.

Στο Β΄ Κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα καταναλωτικά πρότυπα, στην βιομηχανική ιδιοκτησία, καθώς και πληροφορίες για την πρόσβαση στη ρωσική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο Γ΄ Κεφάλαιο παρουσιάζονται πληροφορίες για φορολογικά θέματα όπως, φορολογία φυσικών προσώπων, φορολόγηση επιχειρήσεων, συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας κ.α καθώς και για δασμολογικά θέματα όπως ειδικότεροι φόροι, δασμοί, ειδικές οικονομικές ζώνες. Η Ρωσική Ομοσπονδία συμμετέχει στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ( EAEU ή EEU)μαζί με την Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και την Κιργιζία, τα όργανα της οποίας και ιδιαίτερα η Επιτροπή της ΕΟΕ είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για τη ρύθμιση του εξωτερικού εμπορίου, τελωνειακή-δασμολογική και μη δασμολογική ρύθμιση, τη ρύθμιση των υγειονομικών, κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, τη ρύθμιση της βιομηχανίας στην παραγωγή φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων, θέματα ενέργειας, θέματα μεταφορών, ρύθμιση της αγοράς εργασίας της Ένωσης, ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών και άλλων υπηρεσιών.

Στο Δ΄ Κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο επενδυτικό περιβάλλον όπως ο Αναπτυξιακός νόμος, η εμπορική διαιτησία, το καθεστώς ιδιωτικοποιήσεων κ.α

Στο Ε΄ Κεφάλαιο παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο των Δημόσιων Διαγωνισμών και Κρατικών Προμηθειών.

Στο ΣΤ Κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις Κυρώσεις της Δύσης καθώς και τα Ρωσικά Αντίμετρα. Οι δυτικές κυρώσεις αφορούν πρόσωπα και επιχειρήσεις ενώ τα ρωσικά αντίμετρα θέτουν περιορισμούς στην εισαγωγή αγροτικών, κυρίως νωπών αγροτικών προϊόντων.

Στα επόμενα Κεφάλαια Ζ, Η, Θ, γίνεται αναφορά σε κλάδους ιδιαίτερου Ενδιαφέροντος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας με ρωσικούς φορείς και υπηρεσίες καθώς και σε χρήσιμες πηγές πληροφόρησης.

Το μέγεθος της ρωσικής αγοράς (146 εκ.), η ύπαρξη της Ευρασιατικής Οικονομικής (ενιαία τελωνειακή ζώνη) και οι στενοί οικονομικοί δεσμοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ρ.Ο) με άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και Τατζικιστάν δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για να προσελκύσει το εμπορικό και επενδυτικό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Οι ιδιαιτερότητες της χώρας και της περιοχής αλλά και η παρουσία μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων απαιτεί την ανάλογη προσαρμογή των ενδιαφερόμενων για δραστηριοποίηση στη Ρ.Ο και μια τέτοια επιλογή αποτελεί αναπόφευκτα μια στρατηγική απόφαση, που απαιτεί μελέτη, επιλογή κατάλληλων συνεργατών.

Το Α’ εξάμηνο 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε €86,36 εκ., αυξημένες κατά 13,33% έναντι του α’ εξαμήνου 2020. Η εν γένει εικόνα των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία είναι θετική, ενώ η ομογένεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα στήριξης. Προοπτικές ενδυνάμωσης των ελληνικών εξαγωγών καταγράφονται στους τομείς τυποποιημένων τροφίμων-ποτών, κατεψυγμένων προϊόντων, μηχανολογικού εξοπλισμού, δομικών υλικών, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικού εξοπλισμού, δερμο-καλλυντικών, προϊόντων ένδυσης, αγροχημικών, αρδευτικών συστημάτων, εξοπλισμό ιχθυοκαλλιεργειών, όσο και ανάπτυξης διμερών συνεργασιών εντός της ρωσικής επικράτειας, μέσω συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε επενδυτικά σχέδια σχετιζόμενων με τη ρωσική πολιτική υποκατάστασης των εισαγωγών και την προσαρμογή κλιματική αλλαγή όπως η κυκλική οικονομία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων, η διαχείριση αερίων του θερμοκηπίου, η παραγωγή βιοαερίου, η ενεργειακή αποδοτικότητα, κλπ).

Στην επικαιροποιημένη έκδοση του 2021 του Επιχειρηματικού Οδηγού, έχουν προστεθεί περαιτέρω πληροφορίες, όπως η συνοπτική παρουσίαση των τεχνικών εμποδίων στο διεθνές εμπόριο και οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε ρωσικούς δημόσιους διαγωνισμούς (αποτυπωμένες από την Αντιπροσωπεία της Ευρ. Επιτροπής στη Μόσχα) και οι δυνατότητες πρόσβασης στη ρωσική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, την τεχνολογία πληροφορικής, το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, την αξιοποίηση του Προγράμματος Horizon Europe, την αγορά οίνων, τον εν γένει αγροτικό τομέα, το φαρμακευτικό τομέα, την ευρω-ρωσική συνεργασία στην κλιματική αλλαγή και στην πολιτική ανάπτυξης της ζώνης της Αρκτικής.

Το Γραφείο ΟΕΥ της Μόσχας σε συνεργασία με το Enterprise Greece, τα Εμπορικά & Βιομηχανικά Επιμελητήρια, τους Συνδέσμους Εξαγωγέων, το Ελληνο-Ρωσικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Ρωσικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και άλλους Φορείς είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων ώστε να στηρίξει την εξαγωγική και επενδυτική προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων στη δυνητική παρουσία τους στη ρωσική αγορά, ενώ στην ιστοσελίδα agora.mfa.gr αναρτώνται περιοδικά χρήσιμες πληροφορίες για την οικονομική συγκυρία και την εξέλιξη των διμερών οικονομικό-
εμπορικών σχέσεων.


DOWNLOADS