ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / Π.Π. ΙΣΤΟΣ

ΕΥ ΖΗΝ Α.Ε. & ΚΙΝΗΣΙΣ ΜΕΠΕ - Καταδυτικός Τουρισμός & Θαλάσσιες εκδρομές στη Σύρο

05/04/2007 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η εκμετάλλευση της διαθεσιμότητας των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος συνιστά βασικό στοιχείο για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξή του. Επιπρόσθετα, όπως σε κάθε αγορά, έτσι και στην τουριστική, η χρήση και καθιέρωση καινοτόμων προϊόντων, μεθόδων και υπηρεσιών, κατέχει εξέχουσα θέση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

 

Έχοντας αυτά κατά νου, ο Αντώνιος Λειβαδάρας - ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της τουριστικής αγοράς για διάστημα άνω των 12 ετών διαμέσου των συνεργαζόμενων εταιριών του ΕΥ ΖΗΝ Α.Ε. και ΚΙΝΗΣΙΣ ΜΕΠΕ - δημιούργησε ένα νέο τουριστικό προϊόν με τη μορφή πακέτων για καταδυτικό τουρισμό στη Σύρο.

 

Το νέο αυτό προϊόν, που παρέχεται για πρώτη φορά στη Σύρο, συνδυάζει την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαμονής με την πραγματοποίηση θαλάσσιων εκδρομών και καταδύσεων. Προσφέρεται σε διάφορα πακέτα που περιλαμβάνουν τη μεταφορά από το λιμάνι στο χώρο διαμονής κατά την άφιξη και αντίστροφα κατά την αναχώρηση, μεταφορά από το χώρο διαμονής στο σκάφος, πραγματοποίηση συγκεκριμένου αριθμού καταδύσεων κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας και διανυκτερεύσεις σε καταλύματα ή ξενοδοχεία του νησιού. Ας σημειωθεί ότι, στους πελάτες παρέχεται πλήρης εξοπλισμός για την πραγματοποίηση των καταδύσεων.

 

Η δημιουργία του καινούργιου αυτού προϊόντος προέκυψε από την ανάγκη αναζήτησης νέων και καινοτόμων μορφών υπηρεσιών, ικανών να καταστήσουν τη Σύρο έναν ξεχωριστό και «εναλλακτικό» προορισμό διακοπών και να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς. Με οδηγό τη συσσωρευμένη εμπειρία του επιχειρηματία και με γνώμονα τις παραπάνω διαπιστώσεις, ως πρωταρχικός στόχος τέθηκε η εκμετάλλευση του φυσικού κάλλους της Σύρου με τη δημιουργία ολοκληρωμένων πακέτων για καταδυτικό τουρισμό και την προσφορά τους - για πρώτη φορά - στο κοινό που, μέχρι τώρα, δεν έβρισκε εύκολα κάτι ανάλογο.

 

Στο πλαίσιο χρηματοδότησης του έργου από το πρόγραμμα «ΙΣΤΟΣ», ένα ξύλινο, παραδοσιακό σκάφος ανακαινίστηκε πλήρως και ανακατασκευάστηκε έτσι ώστε να προσφέρει όλες τις ανέσεις στους επιβάτες του, ενώ εξοπλίστηκε με όλα τα αναγκαία, για καταδύσεις, τεχνικά μέσα. Σημαντικό κομμάτι του επενδυτικού σχεδίου αφορούσε ενέργειες προβολής και προώθησης της επιχείρησης, ώστε αυτή να καταστεί ευρύτερα γνωστή.

 

Η λειτουργία της επιχείρησης (στη συγκεκριμένη περίπτωση, «συνεταιρισμού» ή, αλλιώς, cluster) αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη στην τουριστική αγορά της Σύρου και στη γενικότερη οικονομική ζωή του νησιού, τόσο με την προσέγγιση μιας νέας αγοράς, αυτής του καταδυτικού τουρισμού, όσο και με τη διεύρυνση των προσφερόμενων, προς τους επισκέπτες, δραστηριοτήτων (θαλάσσιες εκδρομές και καταδύσεις), αποτελώντας τον κινητήριο μοχλό για την αύξηση της επισκεψιμότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου του νησιού.