ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

18/01/2021 Παρέμβαση Επιμελητηρίου Κυκλάδων με θέμα: «Παρατηρήσεις και προτάσεις για τη δράση e-λιανικό»

Παρατηρήσεις και προτάσεις για τη δράση e-λιανικό

19/01/2021 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Ερµούπολη, 18 Ιανουαρίου 2021
Αρ. Πρωτ.: 488

Προς

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη
e-mail: minister.sec@mnec.gr

Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Γιάννη Τσακίρη
e-mail: deputy.minister@mnec.gr

Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων
κ. Δημήτρη Σκάλκο
e-mail: hellaskps@mnec.gr

 

Θέμα: «Παρατηρήσεις και προτάσεις για τη δράση e-λιανικό»

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Σχετικά με τη Δράση «e-λιανικό», η οποία προδημοσιεύθηκε στις 11.01.2021 και έχει ως στόχο την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι καταρχάς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει ένα διαπιστωμένο κενό της λιανικής αγοράς και να επισημάνουμε ορισμένα σημεία που κατά την άποψή μας έχουν περιθώρια βελτίωσης.

1. Το γεγονός ότι η επιλεξιμότητα των δαπανών καλύπτει την περίοδο από 18/03/2020 έως και πριν την υποβολή της αίτησης, αποκλείει από τη δράση τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρόκειται να υλοποιήσουν ενέργειες για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος σε μελλοντική περίοδο.

Επίσης, αποκλείονται από τη δράση α) οι επιχειρήσεις που έχουν μεν υλοποιήσει το φυσικό αντικείμενο, αλλά δεν έχουν εξοφλήσει (είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω συμφωνίας) τα σχετικά παραστατικά και β) οι επιχειρήσεις που λόγω της κατάστασης δεν είχαν τη δυνατότητα δημιουργίας ή αναβάθμισης ηλεκτρονικού καταστήματος. Ειδικότερα στις Κυκλάδες, μεγάλο μέρος της τοπικής λιανικής αγοράς εντάσσεται στην περίπτωση (β) λόγω του συνδυασμού της εποχικότητας με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που δεν έχει επιτρέψει στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων να λειτουργήσουν «σε κανονικές συνθήκες» από τον Οκτώβριο του 2019, εξαντλώντας κυριολεκτικά επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά.

Γενικότερα, η προϋπόθεση εξόφλησης των σχετικών παραστατικών, φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη κατάσταση και την αδυναμία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει: η περίοδος επιλεξιμότητας να καλύπτει την περίοδο από 18/03/2020 έως και την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών από την έγκριση της αίτησης ώστε ναδοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα είτε να εξοφλήσουν εξ ιδίων τους προμηθευτές τους στο επόμενο διάστημα, είτε η εξόφληση των προμηθευτών να γίνει απευθείας από τη δράση, μέσω escrowaccount.

2. Σε μια περίοδο που -για λόγους που συνδέονται με την αυτάρκεια, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη διατήρηση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης- τα βλέμματα όλων πρέπει να είναι στραμμένα στην παραγωγή και τη μεταποίηση, θεωρούμε απαραίτητη την ένταξη στη δράση των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους επαφής με τον τελικό καταναλωτή.

3. Είναι γνωστό ότι η δημιουργία υποδομής για τη λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος δεν μπορεί από μόνη της να υποστηρίξει τις πωλήσεις μιας επιχείρησης, εάν δεν συνοδεύεται από ενέργειες προώθησης και προβολής, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες. Σε αντίθετη περίπτωση, η αποτελεσματικότητα της δράσης θα είναι χαμηλή και η βιωσιμότητα και διατήρηση των έργων αμφίβολη.

4. Σχετικά με τη διάκριση των επιχειρήσεων σε Υφιστάμενες (εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019) και Νεοσύστατες (εφόσον έχουν συσταθεί από 1/10/2019 και εντεύθεν μέχρι τις 7/11/2020) προτείνουμε στην κατηγορία «νεοσύστατες» να περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί από την 1/10/2019 έως και τη δημοσίευση της δράσης.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ