ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Δημοσιεύτηκε ο νόμος 4551/2018 για το μεταφορικό ισοδύναμο

Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ. Ι.) και άλλες διατάξεις

04/07/2018 πηγή: taxheaven.gr


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος 4551/2018 Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ. Ι.) και άλλες διατάξεις.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο καθιερώνεται μηχανισμός Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ως μέτρο εξίσωσης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς για την ίδια απόσταση. 

Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους δικαιούνται μεταξύ άλλων, τα νοικοκυριά, οι μόνιμοι κάτοικοι (προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ιατροί), οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ. Ειδικά για τις περιπτώσεις των μονίμων κατοίκων που είναι προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και ιατροί. 

Το αντιστάθμισμα θα χορηγείται αποκλειστικά στο φυσικό πρόσωπο που φέρει την απαιτούμενη ιδιότητα και όχι στα λοιπά μέλη της οικογενείας του. Επίσης θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα δεσμεύεται και δεν θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και τέλος δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Την 09-07-2018, όσον αφορά τις επιβατικές μετακινήσεις των δικαιούχων μονίμων κατοίκων των επιλέξιμων νησιών, θα είναι πλήρως λειτουργικός ο διαδικτυακός ιστότοπος.

Από τις Κυκλάδες, προς το παρόν, το μέτρο θα έχει εφαρμογή μόνο στα νησιά: Ανάφη, Δονούσα, Ηράκλεια, Κουφονήσια, Σχοινούσα.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μ.Ι. λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2018. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το μέτρο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή για όλα τα νησιά της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Δείτε το νόμο εδώ: https://www.e-kyklades.gr/images/nomos4551_2018_F-177036628.pdf

Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα εδώ: https://metaforikoisodynamo.gr 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41264 


DOWNLOADS
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ