ΣΕΡΙΦΟΣ

Satelite Map

Το Λαογραφικό Μουσείο Σερίφου ιδρύθηκε το 1976. Είναι ιδιοκτησία του συνδέσμου Σεριφίων και το μοναδικό στο νησί. Στεγασμένο σ' ένα σπίτι με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στην Κάτω Χώρα, το Λαογραφικό Μουσείο δεσπόζει του χώρου. Εδώ είναι συγκεντρωμένα, στοιχεία της καθημερινής ζωής της Σερίφου, υφαντά, κεραμικά, οικιακά σκεύη, πορσελάνες, τοπικές φορεσιές και άλλα αντικείμενα. Το Λαογραφικό Μουσείο Σερίφου διαθέτει και χώρο εκδηλώσεων. Στο ανοικτό θεατράκι του  300 θέσεων, πραγματοποιούνται από το καλοκαίρι του 1995 πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που συμβάλλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση του νησιού. Είναι και αυτό  μια προσφορά του Συνδέσμου Σεριφίων με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του (1896- 1996). 

Το Κάστρο, ειδικά το ηλιοβασίλεμα, είναι πραγματικά η ανταμοιβή για την πεζοπορία που απαιτείται μέχρι να το προσεγγίσετε.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει μια μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή.

Το Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών. Η μονή, χτισμένη το 1572 με φρουριακή κατασκευή με ψηλό περίβολο, πολεμίστρες, μικρά στους τοίχους ανοίγματα και μια και μοναδική είσοδο (χαμηλή λότζια) σε ύψος 4 μέτρων, δεσπόζει στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Ο ναός τρίκογχος, μονόχωρος με τρούλο, θαυμάσιο τέμπλο και παλιές τοιχογραφίες, φιλοξενεί στο κέντρο του δαπέδου του μαρμάρινη πλάκα με το δικέφαλο αετό χρονολογούμενη από το 1659. 

Ο «Θρόνος του Κύκλωπα», ο «Άσπρος Πύργος», «Της Γριάς το Κάστρο», το σπήλαιο Κουταλά (ή Σταυρακόπουλου), με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και αποκρυσταλλωμένα αρχαία πήλινα σκεύη, ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα στη περιοχή, καθώς και το εντυπωσιακό σύστημα σιδηροτροχιών πάνω σε λιθόκτιστες οδούς και ράμπες, απ' όπου τα βαγονέτα μετέφεραν το μετάλλευμα απ' τις πλαγιές των γύρω λόφων στις «Σκάλες» για φόρτωση.

Το Διοικητήριο στο Μέγα Λιβάδι, το κομψό νεοκλασικό μέγαρο, στέγαζε τα γραφεία, τα εργαστήρια, τις αποθήκες και τη πολυτελή κατοικία των Γρόμαν, ευρωπαίων επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονταν τον ορυκτό πλούτο του νησιού μέχρι τον Μεσοπόλεμο.  

Το Ηρώο, ένα μαρμάρινο αφιέρωμα στους μεταλλωρύχους της εξέγερσης του 1916.

Τα Ιαματικά Λουτρά, μαζί με το ιδιωτικό εκθετήριο πετρωμάτων στη θέση του παλιού σχολείου.

Η υπόγεια στοά μέχρι τον Κουταλά, αποτελεί κληρονομιά των Γρόμαν. Την στοά δεν πρέπει να την διασχίσεται χωρίς συνοδεία έμπειρου ντόπιου οδηγού.

Η Σκάλα Φόρτωσης, είναι μία σιδηροκατασκευή των αρχών του 20ού αιώνα, η οποία πατά στη στεριά στο ένα άκρο και σε πυλώνα μέσα στη θάλασσα στο άλλο.