ΤΗΝΟΣ

Satelite Map

Νησί που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, με τα πανηγύρια και τα έθιμά του όπου όλα τα σπίτια «ανοίγουν» και «φιλεύουν» τους περαστικούς.

Τα πιο χαρακτηριστικά Πανηγύρια:

  • Το Πανηγύρι στη Βουρνιώτισσα (24 Σεπτεμβρίου)
  • Το Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα στο Σμόβωλο (4 Δεκεμβρίου)
  • Το Πανηγύρι στον Τριπόταμο (ανήμερα Χριστουγέννων)
  • Το Πανηγύρι στον Κτικάδο (Δευτέρα του Πάσχα)
  • Το Πανηγύρι στη Λακκωτιανή Ιστερνίων (Κυριακή του Θωμά)
  • Το Πανηγύρι στην Παναγιά στο Βρυσί (Πρωτομαγιά)
  • Το Πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή στην Καραμπούσα (26 Ιουλίου)
  • Το Πανηγύρι στην Κυρά Ξένη (23 Αυγούστου)

Οι Μεγάλες Γιορτές της Τήνου:

  • Το πανηγύρι Ευρέσεως της Αγίας Εικόνας της Παναγίας (30 Ιανουαρίου): Η "Μεγάλη Ημέρα" του νησιού. Ο εορτασμός ξεκινά την παραμονή με τον εσπερινό που τελείται στον ναό της Ευρέσεως όπου μεταφέρεται η θαυματουργή Εικόνα. Την επόμενη το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία στον κεντρικό ναό, μετά το πέρας της οποίας γίνεται κατάθεση στεφάνου στην Προτομή του Επισκόπου Γαβριήλ. Το απόγευμα, στις 2.30 μμ - είναι η ακριβής ώρα της Ευρέσεως - η Αγία Εικόνα λιτανεύεται ανά την πόλη ακολουθώντας την ίδια πορεία που ακολούθησαν οι κάτοικοι την 30η Ιανουαρίου του 1823. Μετά την επιστροφή της Αγίας Εικόνας στον Ιερό Ναό γίνεται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στους τάφους των κτητόρων στο προαύλιο της Εκκλησίας και σύντομος απολογισμός του έργου της Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου κατά το χρόνο που πέρασε. Το βράδυ γίνεται η γνωστή και πολύ θεαματική λαμπαδοφορία (γνωστή ως «τα φαναράκια»), από τους μαθητές όλων των σχολείων και πλήθος κόσμου - σε ανάμνηση του γεγονότος της Ευρέσεως της Εικόνας, τότε που πλήθος πιστών που έμαθαν το χαρμόσυνο νέο, κατέβηκε από τα χωριά στην πόλη κρατώντας αναμμένα κλεφτοφάναρα και διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας στην πλατεία Παντανάσσης, σε κεντρικό σημείο της Παραλίας. Ο εορτασμός τελειώνει με την καθιερωμένη δεξίωση του Δήμου Τήνου σε ξενοδοχείο της πόλης.
  • Διήμερο Εκδηλώσεων (1 και 2 Φεβρουαρίου): Διήμερο θρησκευτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας της Μεγαλόχαρης (Υπαπαντής) και του Αγίου Συμεών, στο χωριό Κτικάδος, όπου γιορτάζει ο ενοριακός Ναός της Ορθόδοξης κοινότητας. Διατηρούνται έθιμα καθαρά τοπικού χαρακτήρα.
  • Εορτή του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου): Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας (Μεγαλόχαρης) Τήνου. Τελούνται λιτανείες και άλλες θρησκευτικές τελετές συνδυαζόμενες με πατριωτικές λόγω της Εθνικής Επετείου. Στη Χώρα, μετά την λιτάνευση της εικόνας (γύρω στις 12:00 π.μ. γίνεται επίδειξη παραδοσιακών νησιωτικών χορών στην παραλία και ακολουθεί κέρασμα με τοπικά γλυκά και ρακί. Υπάρχει, τέλος, χορός και διασκέδαση για τους παρευρισκόμενους.  
  • Πρωτομαγιά: Η εργατική πρωτομαγιά γιορτάζεται στο "Σκλαβοχωριό" με ψήσιμο αρνιού. Εδώ, στρώνονται τραπέζια προσφέρονται φαγητό αλλά και χορός και τραγούδι για όλους τους παρευρισκομένους. Τη γιορτή διοργανώνει ο Σύλλογος του χωριού συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, οι οποίοι εμπλουτίζουν το γεύμα με μεζέδες σπιτικούς, γλυκά, ρακί κ.λ.π.
  • Πανηγύρι της Παναγίας της Βρυσιώτισσας (1η Κυριακή του Μαίου): Στο προσκύνημα της Καθολικής Μονής της  Παναγίας της Βρυσιώτισσας τελείται υπαίθρια Θεία Λειτουργία. Προηγείται η μεταφορά της εικόνας από την εκκλησία του χωριού Ταραμπάδος, με λιτανεία κατά την οποία ψάλλουν οι πιστοί ύμνους προς τιμήν της Παναγίας και απαγγέλλεται το άγιο Ροδάριο. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί ο αγιασμός των οχημάτων, τα οποία παρατάσσονται αριστερά και δεξιά του αυτοκινητόδρομου.
  • Εορτή του Ναού της Μυρσίνης (2η Κυριακή Μαίου): Γιορτάζει ο ενοριακός Ναός του χωριού της Μυρσίνης. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολουθεί κέρασμα στα σπίτια του χωριού που αποτελείται από τοπικούς μεζέδες και γλυκίσματα. Οι οικοδέσποινες του χωριού φημίζονται για την ποικιλία των εδεσμάτων που προσφέρουν σε όλους τους παρευρισκόμενους, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική φήμη της φιλοξενίας τους.
  • Το Πανηγύρι της Αγίας Πελαγίας (23 Ιουλίου): Ίσως το πιο εντυπωσιακό πανηγύρι μετά την Εύρεση της Αγίας Εικόνας. Την ημέρα εκείνη μεταφέρεται η Αγία Εικόνα στο Μοναστήρι του Κεχροβουνίου και οι πιστοί και επισκέπτες φιλοξενούνται από τις μοναχές. Το βράδυ, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, γίνεται με πεζοπορία η επιστροφή της Αγίας Εικόνας σε απόσταση 8 χλμ περίπου. Η πομπή προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.
  • Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15  Αυγούστου): Ο εορτασμός της Κοιμήσεως ξεκινά την παραμονή με πανηγυρικό εσπερινό. Το επόμενο πρωί, μετά τον όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, γίνεται λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας, στην οποία παρευρίσκονται επίσημοι, οι αρχές και οι φορείς του νησιού, άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλήθος πιστών. Τη λιτανεία συνοδεύουν με τη μουσική τους οι μπάντες του Ναυτικού και του Ιερού Ιδρύματος. Γίνεται επίσης, κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό του Στόλου, στο Μαυσωλείο του Πολεμικού «Έλλη» το απόγευμα της 14ης Αυγούστου ενώ στις 9.30 της επομένης λαμβάνει χώρα ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο της «Έλλης» από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.
  • Εορτή της Υψώσεως του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου): Πανηγυρίζει ο καθολικός ενοριακός Ναός του χωριού Κτικάδο και το εκκλησάκι στο παλιό λιμάνι της Τήνου.

Έθιμα:

  • Το έθιμο «του Κάβου», γιορτάζεται τα Χριστούγεννα στον Τριπόταμο με στοιχεία πρωτοχριστιανικά, μεσαιωνικά και αγιορείτικα.
  • Την Τσικνοπέμπτη το χωριό Τριαντάρος, αναβιώνει το έθιμο του Αποκριάτικου χορού και το Αλφαβητάρι της Αγάπης όπως λέγεται. Σχηματίζεται ένας κύκλος από χορευτές οι οποίοι εκ περιτροπής τραγουδούν στίχους περιπαιχτικούς συνήθως ακολουθώντας τη σειρά της αλφαβήτου κατά το πρώτο γράμμα κάθε στίχου. Παλαιότερα το έθιμο πραγματοποιούνταν στα φιλικά σπίτια. Σήμερα πραγματοποιείται στο καφενείο του χωριού. Συνοδεύεται από κεράσματα με ντόπιους μεζέδες και γλυκά.
  • Το Καρναβάλι στο χωριό Φαλατάδος (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς), με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά. Προσφέρονται μεζέδες και όλοι ο παρευρισκόμενοι χορεύουν με τη συνοδεία τοπικών παραδοσιακών οργάνων (τσαμπούνα, βιολί, κιθάρα). Στο χωριό Αγάπη, γιορτάζουν το "Μακαρονά". Πρόκειται για ομοίωμα ανθρώπου (από άχυρο), το οποίο περιφέρουν στους δρόμους του χωριού μοιρολογώντας τον, για να τον κάψουν τελικά στην πλατεία του χωριού. Οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην ενοριακή αίθουσα μετά αυτή την "τελετή", για να φάνε την παραδοσιακή μακαρονάδα.