ΣΙΦΝΟΣ

Satelite Map

Η Σίφνος παραμένει πιστή στις παραδόσεις και διατηρεί έθιμα όπως αυτά του «Πανηγυρά», των τοπικών καλάντων, του γάμου του «Λωλοπανήγυρου», του χορού του «Κύρ-Βοριά», των αποκριάτικών χορών με τις «καμηλωσίες», (μασκαρέματα), του καρναβαλιού, του «πάστου» κ.α.

Στα περισσότερα ξωκλήσια και μοναστήρια γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο παραδοσιακά πανηγύρια με κοινά δείπνα που θυμίζουν την αρχαία "εστίαση" και τις πρωτοχρονιάτικες "αγάπες". Περιλαμβάνουν παραδοσιακά εδέσματα όπως την σιφνιώτικη ρεβυθάδα και κρέας με μακαρόνια ή πατάτες, ή βακαλάο με πατάτες σαλάτα, κρασί, με συνοδεία νησιώτικης μουσική από βιολί και λαούτο.

Πανηγύρια που συμπίπτουν ειδικά με την τουριστική περίοδο και τελούνται την παραμονή της εορτής είναι:

  • Τον Μάιο ή τον Ιούνιο (κινητή εορτή): της Αναλήψεως και της Χρυσοπηγής.
  • Στις 19 Ιουλίου: του Προφήτη Ηλία.
  • Στις 26 Ιουλίου: του Αγίου Παντελεήμονα στη Χερρόνησο.
  • Στις 2 Σεπτεμβρίου και στις 31 Αυγούστου: του Αγίου Συμεών.
  • Στις 5 Σεπτεμβρίου: του Ταξιάρχη στο Βαθύ.
  • Στις 13 Σεπτεμβρίου: του Σταυρού στο Φάρο και στη Χώνη.
  • Στις 14 Σεπτεμβρίου: του Αγίου Νικήτα στο Σελάδι

Το Πάσχα, που συμπίπτει με την άνοιξη, η Σίφνος βρίσκεται στις ομορφιές της. Οι κατανυκτικές ακολουθίες προσελκύουν την αθρόα προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες. Η θρησκευτική συγκίνηση κορυφώνεται με τα εγκώμια και την περιφορά του Επιταφίου στα στενά δρομάκια. Ο αναστάσιμος «χαιρετισμός» διαρκεί επί σαράντα ημέρες. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά «πουλιά» (πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων και πουλιών), στολισμένα με κόκκινα αυγά. Το αρνί εδώ ψήνεται στο μαστέλο, τοποθετημένο πάνω σε σχάρα από κληματόβεργες, με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο. Από το εορταστικό τραπέζι δεν απουσιάζει η σπιτική ξινομυζήθρα, και η γευστικότατη μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό από μέλι, μυζήθρα και αυγά.

Να αναφέρουμε επίσης και το κάψιμο του Ιούδα  το Πάσχα, το «Λωλοπανήγυρο» το Φεβρουάριο, τον «Κυρ-Βοριά» την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και το παιχνίδι της Σαρακοστής τα «Τσούνια», τα οποία αποτελούν ιδιαίτερα έθιμα της Σίφνου με παμπάλαιες ρίζες.

Επισυναπτόμενα Αρχεία