ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

Satelite Map
Πατήστε για μεγέθυνση ΤΣΙΓΚΟΥΡΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΛΙΜΑΝΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Η Σχοινούσα, ένα μικρό νησί έκτασης 9,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων. Τη συναντάμε νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηρακλειάς. Έχει μόνιμο πληθυσμό 206 άτομα. 

Έχει τακτική συγκοινωνία και το ταξίδι από τον Πειραιά ως το Μερσίνι, το ασφαλές λιμάνι της διαρκεί 7 – 9 ώρες ανάλογα με το πλοίο. Η ενδοκυκλαδική γραμμή συνδέει τη Σύρο με τη Σχοινούσα κάθε Δευτέρα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 9 ώρες και από τη Νάξο καθημερινά επίσης. 

Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσσαριά απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα.  

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Ο επισκέπτης στη Σχοινούσα θα απολαύσει μέρες ξεκούρασης και ηρεμίας. Η ηρεμία του τοπίου , το απέραντο γαλάζιο και το ζεστό χαμόγελο των κατοίκων γαληνεύουν την ψυχή ηρεμούν το σώμα και ωθούν στην απόλαυση του τοπίου της θάλασσας και της φιλοξενίας των νησιωτών. Οι τουριστικές υποδομές της Σχοινούσας ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού και τους προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Πατήστε για μεγέθυνση ΨΑΡΟΒΑΡΚΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΠΑΛΙΟ ΣΠΙΤΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΛΙΜΑΝΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΧΩΡΙΟ

Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό Σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί μαρτυρούν πως η Σχοινούσα είχε συμμετοχή στην δημιουργία του Πρωτοκυκλαδίτικου Ελληνικού Πολιτισμού με κέντρο την γειτονική νήσο Κέρο.

Παρουσίασε πλούσια εμπορική δραστηριότητα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους όπως μαρτυρούν τα άφθονα κεραμικά ευρήματα και το πλήθος των κατεστραμμένων Βυζαντινών Ναών.

Σε διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους το νησί εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. Από τα μέσα του 19ου αιώνα το νησί άρχισε πάλι να κατοικείται κυρίως με οικογένειες προερχόμενες από την Αμοργό.

Πατήστε για μεγέθυνση ΤΣΙΓΓΟΥΡΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΚΑΘΗ

Μερικά από τα αξιοθέατα της Σχοινούσας είναι:

Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου με την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Ακαθής στη Χώρα.

Η εκκλησία του Ευαγγελισμού στον παραδοσιακό οικισμό Μεσσαριά.

Η σπηλιά του Πειρατή στο δρόμο για το Λιμάνι.

Πατήστε για μεγέθυνση ΣΙΦΝΕΙΚΟ Πατήστε για μεγέθυνση ΓΕΡΟΛΙΜEΝΑΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΦΟΝΤΑΝΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΤΣΙΓΓΟΥΡΙ

Νότια του Νησιού:

Όρμος Μερσίνι
Όρμος Τσιγγούρι
Όρμος Λιβάδι
 
Ανατολικά:
Άγιος Βασίλης
Αλυγαριά
Λιόλιου
Μπαζαίου
Αλμυρός
 
Βόρεια:
Ψιλή Άμμος
Φύκιο
Γερο-Λιμένας
 
Δυτικά:
Σιφνέϊκο
Πατήστε για μεγέθυνση ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΚΑΘΗ Πατήστε για μεγέθυνση ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Πατήστε για μεγέθυνση ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΚΑΘΗ Πατήστε για μεγέθυνση ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΧΩΡΙΟ

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου,  την 25η Μαρτίου γιορτάζεται στη Μεσσαριά με παρέλαση, θεατρική παράσταση από τα παιδιά των σχολείων και προσφορά φαγητού στο προαύλιο της εκκλησίας.

Το Πανηγύρι της Παναγίας της Ακαθής, (Ακάθιστος Ύμνος, κινητή εορτή),γιορτάζεται την επόμενη ημέρα από την τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών της Θεοτόκου με προσφορά φαγητού και χορό με παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Σχοινουσιωτών, στις 12, 13, 14 Αυγούστου με παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και έκθεση φωτογραφίας.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου με προσφορά φαγητού στην αίθουσα της Εκκλησίας και το βράδυ με παραδοσιακούς  χορούς   στα μαγαζιά του νησιού.

Το Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, στο ξωκλήσι του Φάρου με την προσφορά μπακαλιάρου και σκορδαλιάς στο προαύλιο της εκκλησίας. Η μεταφορά γίνεται με καΐκια από το λιμάνι του νησιού.

Την ημέρα του Πάσχα, οι νησιώτες συγκεντρώνονται στην πλατεία και παίζουν «μπίλιους», παραδοσιακό παιχνίδι παρόμοιο του «μπόουλινγκ».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ22850 71170
ΚΕΠ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ22853 60040
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ22850 71385