ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

Satelite Map
Πατήστε για μεγέθυνση ΨΑΡΟΒΑΡΚΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΒΡΑΧΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΔΙΧΤΥΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΜΜΟΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΤΑΡΣΑΝΑΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΕΚΚΛΗΣΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΓΛΑΡΟΣ

Tο σύμπλεγμα δύο νησίδων νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργούονομάζεται Κουφονήσια.  Ένας πορθμός πλάτους 200μ. χωρίζει τα δύο νησιά. Το Πάνω Κουφονήσι (που αποκαλείται συχνά και απλά Κουφονήσι) είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων, με έκταση μόλις 3,5 τ.χλμ. αλλά και το πλέον πυκνοκατοικημένο. Από τους 284 κατοίκους του, οι 110 είναι νέοι, αναλογία μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Τα σχολεία (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) του νησιού συγκεντρώνουν σήμερα 70 μαθητές.

Το Kουφονήσι είναι ψαροχώρι και όλες οι οικογένειες ασχολούνται με την αλιεία. Οι λίγες καλλιέργειες που υπάρχουν στο νησί, τα αιγοπρόβατα και οι αγελάδες ουσιαστικά καλύπτουν μόνο τις οικιακές ανάγκες των κατοίκων. Οι ίδιοι συνηθίζουν να λένε ότι τα καΐκια είναι περισσότερα από τις οικογένειες του νησιού. Γεγονός είναι πάντως ότι με 35 μεγάλα σκάφη (δίχως δηλαδή να υπολογίσουμε  τα "χταποδιάρικα" και τα μικρότερα) το Κουφονήσι διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό του.

Ο τουρισμός ανακάλυψε τα Κουφονήσια μόλις την τελευταία δεκαετία και ο τόπος ακόμα διατηρεί αρκετή από την παρθενική του γοητεία. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ανακαλύψει κανείς μία μοναχική παρθένα παραλία, η χρυσαφένια άμμος και η αστραφτερή θάλασσα στα ήρεμα, ολιγοσύχναστα  Κουφονήσια είναι μια αποζημίωση για τον παραθεριστή. Ο λευκός ανεμόμυλος στα αριστερά της προκυμαίας του λιμανιού μοιάζει να καλωσορίζει τον επισκέπτη ενώ πιο ψηλά βρίσκεται κτισμένη η Χώρα, με τα γραφικά ασβεστοβαμμένα σπίτια.

Οι κάτοικοι από την πρώτη στιγμή, σας κάνουν να νιώσετε σχεδόν φιλοξενούμενοι τους. Πρόθυμα θα σας μεταφέρουν με το αγροτικό τους αυτοκίνητο μέχρι τις πιο μακρινές παραλίες, ενώ το κόστος της ναύλωσης ενός καϊκιού μέχρι το Κάτω Κουφονήσι, το Γλαρονήσι ή τις παραλίες του νησιού είναι λογικό. Λογικές είναι επίσης οι τιμές των δωματίων και του απολαυστικού φαγητού. Στο νησί υπάρχει ταχυδρομείο, αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (στη Χώρα και του «Χαρακόπου»).

Τα Κουφονήσια συνδέονται όλο το χρόνο με τακτικά δρομολόγια F/B με τον Πειραιά και τη Ραφήνα ενώ την καθημερινή επαφή με τα γύρω νησιά εξασφαλίζουν τα «Δελφίνια» (καθημερινή σύνδεση με Ίο - Σαντορίνη - Αμοργό - Νάξο - Πάρο - Μύκονο - Σύρο) και ο θρυλικός «Σκοπελίτης», που χειμώνα - καλοκαίρι εκτελεί στη διάρκεια της ημέρας το δρομολόγιο Αμοργός - Δονούσα - Κουφονήσι - Σχοινούσα - Ηρακλειά - Νάξος και αντίστροφα.