ελληνικά english  
Διαμονή
Εστίαση
Διασκέδαση
Πρακτορεία-Ενοικιάσεις
Τοπικά Προϊόντα
Δραστηριότητες
Μουσεία
ΓΕΝΙΚΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΧΑΡΤΗΣ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 ΑΡΧΙΚΗ   ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ
Γενικά για τα Κουφονήσια
 
πατήστε για μεγέθυνση
ΨΑΡΟΒΑΡΚΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΒΡΑΧΙΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΔΙΧΤΥΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΜΜΟΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΤΑΡΣΑΝΑΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΓΛΑΡΟΣ

Tο σύμπλεγμα δύο νησίδων νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού ονομάζεται Κουφονήσια.  Ένας πορθμός πλάτους 200μ. χωρίζει τα δύο νησιά. Το Πάνω Κουφονήσι (που αποκαλείται συχνά και απλά Κουφονήσι) είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων, με έκταση μόλις 3,5 τ.χλμ. αλλά και το πλέον πυκνοκατοικημένο. Από τους 284 κατοίκους του, οι 110 είναι νέοι, αναλογία μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Τα σχολεία (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) του νησιού συγκεντρώνουν σήμερα 70 μαθητές.

Το Kουφονήσι είναι ψαροχώρι και όλες οι οικογένειες ασχολούνται με την αλιεία. Οι λίγες καλλιέργειες που υπάρχουν στο νησί, τα αιγοπρόβατα και οι αγελάδες ουσιαστικά καλύπτουν μόνο τις οικιακές ανάγκες των κατοίκων. Οι ίδιοι συνηθίζουν να λένε ότι τα καΐκια είναι περισσότερα από τις οικογένειες του νησιού. Γεγονός είναι πάντως ότι με 35 μεγάλα σκάφη (δίχως δηλαδή να υπολογίσουμε  τα "χταποδιάρικα" και τα μικρότερα) το Κουφονήσι διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό του.

Ο τουρισμός ανακάλυψε τα Κουφονήσια μόλις την τελευταία δεκαετία και ο τόπος ακόμα διατηρεί αρκετή από την παρθενική του γοητεία. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ανακαλύψει κανείς μία μοναχική παρθένα παραλία, η χρυσαφένια άμμος και η αστραφτερή θάλασσα στα ήρεμα, ολιγοσύχναστα  Κουφονήσια είναι μια αποζημίωση για τον παραθεριστή. Ο λευκός ανεμόμυλος στα αριστερά της προκυμαίας του λιμανιού μοιάζει να καλωσορίζει τον επισκέπτη ενώ πιο ψηλά βρίσκεται κτισμένη η Χώρα, με τα γραφικά ασβεστοβαμμένα σπίτια.

Οι κάτοικοι από την πρώτη στιγμή, σας κάνουν να νιώσετε σχεδόν φιλοξενούμενοι τους. Πρόθυμα θα σας μεταφέρουν με το αγροτικό τους αυτοκίνητο μέχρι τις πιο μακρινές παραλίες, ενώ το κόστος της ναύλωσης ενός καϊκιού μέχρι το Κάτω Κουφονήσι, το Γλαρονήσι ή τις παραλίες του νησιού είναι λογικό. Λογικές είναι επίσης οι τιμές των δωματίων και του απολαυστικού φαγητού. Στο νησί υπάρχει ταχυδρομείο, αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (στη Χώρα και του «Χαρακόπου»). Η ελεύθερη κατασκήνωση γενικά απαγορεύεται αλλά στην παραλία του «Χαρακόπου», περίπου 1,5 χλμ. από το λιμάνι, λειτουργεί camping που προσφέρει τις στοιχειώδεις ανέσεις.

Τα Κουφονήσια συνδέονται όλο το χρόνο με τακτικά δρομολόγια F/B με τον Πειραιά και τη Ραφήνα ενώ την καθημερινή επαφή με τα γύρω νησιά εξασφαλίζουν τα «Δελφίνια» (καθημερινή σύνδεση με Ίο - Σαντορίνη - Αμοργό - Νάξο - Πάρο - Μύκονο - Σύρο) και ο θρυλικός «Σκοπελίτης», που χειμώνα - καλοκαίρι εκτελεί στη διάρκεια της ημέρας το δρομολόγιο Αμοργός - Δονούσα - Κουφονήσι - Σχοινούσα - Ηρακλειά - Νάξος και αντίστροφα.


 
Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine
Κρατήσεις Δωματίων
Προβολή στο e-kyklades
E-shop
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Γενικά για τις Κυκλάδες
Δρομολόγια Αεροπλάνων
Δρομολόγια Πλοίων
Χάρτης Πλοίων
Χρήσιμες Συνδέσεις
Ευχαριστίες
  Αναζήτηση Καταλυμάτων στα Νησιά μας

ΑΜΟΡΓΟΣ Διαμονή
ΑΝΑΦΗ Διαμονή
ΑΝΔΡΟΣ Διαμονή
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ Διαμονή
ΔΟΝΟΥΣΑ Διαμονή
ΗΡΑΚΛΕΙΑ Διαμονή
ΘΗΡΑΣΙΑ Διαμονή
ΙΟΣ Διαμονή
ΚΕΑ Διαμονή
ΚΙΜΩΛΟΣ Διαμονή
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ Διαμονή
ΚΥΘΝΟΣ Διαμονή
ΜΗΛΟΣ Διαμονή
ΜΥΚΟΝΟΣ Διαμονή
ΝΑΞΟΣ Διαμονή
ΠΑΡΟΣ Διαμονή
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Διαμονή
ΣΕΡΙΦΟΣ Διαμονή
ΣΙΚΙΝΟΣ Διαμονή
ΣΙΦΝΟΣ Διαμονή
ΣΥΡΟΣ Διαμονή
ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ Διαμονή
ΤΗΝΟΣ Διαμονή
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Διαμονή