ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ I ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ I ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Portal Επιμελητηρίου Κυκλάδων - Κατηγορία Επιχείρησης: Μουσεία
Σάββατο, 10-10-2015 I  

 
ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

00elaiotriveio_F29634.jpg04elaiotriveio_F29706.jpg
06elaiotriveio_F29745.jpg07elaiotriveio_F29775.jpg
 

Λίγα λόγια για το ελαιοτριβείο

Το δένδρο της ελιάς αποτελεί σύμβολο όλης της Μεσογείου, και όχι άδικα. Είναι συνδεδεμένο με τη μεσογειακή διατροφή αλλά μπορεί να πει κανείς με την ίδια την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής. Έτσι τα αγροτικά - ταπεινά αυτά κτίρια, που στη λαϊκή γλώσσα ονομάζονται λιοτρίβια, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου.

Τα καταγεγραμμένα παλαιά ελαιοτριβεία της Νάξου ανέρχονται περί τα 90. Αρκετά από αυτά δεν σώζονται ή έχει μετατραπεί η χρήση τους (κατοικίες). Τα περισσότερα βρίσκονται στα κεντρικά και ορεινά του νησιού, μια και η παραγωγή ελαιόλαδου εκεί είναι μεγαλύτερη.

Στη Νάξο συναντάται επίσης με τις ονομασίες "τρυ(γ)ός" και "φάμπρικα". Το παρόν ελαιοτριβείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του οικισμού των Εγγαρών, επί του βασικού οδικού άξονα, εύκολα προσβάσιμο. Ιδιοκτήτρια είναι η Νικολέττα Αντωνίου Λιανού και έχει αποκατασταθεί πλήρως από τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Σπ. Πρωτονοτάριο.

Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο

Πρόκειται για πετρόκτιστο κτίριο 100 τετραγωνικών μέτρων αποτελούμενο από δύο χώρους, τον  παραδοσιακό με όλα τα τμήματα παραγωγής ελαιόλαδου (λεκάνη με κύλινδρο κολουροκωνικής μορφής, πιεστήριο, μαγγάνι) καθώς και ένα δεύτερο χώρο με έκθεση προϊόντων ελιάς. Προσφέρεται οπτικοακουστικό υλικό που αφορά την διαδικασία παραγωγής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χρονολογείται τουλάχιστον από το 1884 σύμφωνα με την ένδειξη του πιεστηρίου του, αλλά κατά μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής είναι πολύ παλαιότερο, πιθανόν να υφίσταται από τις αρχές του 19ου αιώνα.


Εκτυπώσιμη μορφή

Περιηγηθείτε στο φωτογραφικό άλμπουμ είτε με τα βέλη (αριστερά/δεξιά) στην κεντρική εικόνα ή από το φιλμ στο επάνω μέρος της.

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ

hey

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ

hey

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ

hey

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ

hey

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ

hey

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ I ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ I ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ