ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

Πρόσκληση εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος προς δυνητικούς συντονιστές των υποψήφιων clusters ή προς υφιστάμενα clusters

20/06/2011 πηγή: 05/05/2011, Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας


Νέο πρόγραμμα για τη δικτύωση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με τον τίτλο «Επιχειρηματικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί-Clusters» υλοποιεί το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) για την τόνωση της ελληνικής μεταποίησης, στους οποίους θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον οκτώ (8) φορείς. Εκτός από μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν τα 2/3 των συμμετεχόντων στο cluster, μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό και επιχειρήσεις των τομέων του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινά με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος προς δυνητικούς συντονιστές των υποψηφίων «Επιχειρηματικών Συνεργατικών Σχηματισμών-Clusters». Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (Ε.Π.Α.Ε.) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις:

  • 1η ΦΑΣΗ: Έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος προς δυνητικούς συντονιστές των υποψήφιων clusters ή προς υφιστάμενα clusters.
  • 2η ΦΑΣΗ: Έκδοση προκήρυξης για την υποβολή προτάσεων υφιστάμενων και νέων clusters.

Η παρούσα πρόσκληση αποτελεί την 1η Φάση του προγράμματος. Δικαίωμα συμμετοχής στην 1η Φάση του προγράμματος έχουν φορείς του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι προτίθενται να αναλάβουν το ρόλο του συντονιστή στο πλαίσιο της σύμπραξης - συμφωνίας που πρόκειται να συνάψουν μεταξύ τους οι συμμετέχοντες στο μελλοντικό Cluster φορείς. Οι δυνητικοί συντονιστές μπορεί να είναι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικά - επαγγελματικά επιμελητήρια ή/και οργανισμοί αυτών, τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικοί φορείς με συναφές αντικείμενο ή ακόμα και φορείς/ επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο της 1ης Φάσης και μέσα σε διάστημα 15 ημερών από την προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος, θα κριθεί η επιλεξιμότητα των υποψήφιων συντονιστών φορέων και των αρχικών προτάσεων που πρόκειται να υποβληθούν, από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου.

Η 1η Φάση που θα διαρκέσει επαρκές χρονικό διάστημα προκειμένου να δοθεί χρόνος στους ενδιαφερόμενους να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους (περίπου πέντε (5) μήνες), θα περιλαμβάνει αφενός, διαδικασίες ενημέρωσης - διάδοσης σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με τους Συντονιστές και τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στα προτεινόμενα Clusters και αφετέρου, την έναρξη συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων των Clusters, στο πλαίσιο υλοποίησης του κοινού επιχειρηματικού τους σχεδίου. Στο τέλος της 1ης Φάσης, θα συνταχθεί έκθεση σχετικά με τις ενέργειες ωρίμανσης η οποία θα αποτελέσει στοιχείο αξιολόγησης στο πλαίσιο της 2ης Φάσης που θα ακολουθήσει.

Οι προτάσεις που θα κριθούν στην 1η Φάση ως αξιόλογες και βιώσιμες θα έχουν δικαίωμα να  συμμετάσχουν στη 2η Φάση που θα αφορά την προκήρυξη και την υλοποίηση του προγράμματος. Στο πλαίσιο της 2ης Φάσης, οι δυνητικοί επιχειρηματικοί συνεργατικοί σχηματισμοί με την καθοδήγηση του συντονιστή φορέα, θα υποβάλλουν προς αξιολόγηση αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο, σύμφωνα με υπόδειγμα που θα εκπονήσει η Διεύθυνση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Επισημαίνεται ότι τα Clusters είναι γεωγραφικές συγκεντρώσεις διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων, εξειδικευμένων προμηθευτών, πάροχων υπηρεσιών, επιχειρήσεων σε σχετικούς και σχετιζόμενους βιομηχανικούς κλάδους και διασυνδεδεμένων θεσμικών φορέων (για παράδειγμα, πανεπιστήμια, υπηρεσίες προτυποποίησης, και εμπορικές ενώσεις), σε ιδιαίτερους τομείς που ανταγωνίζονται αλλά και που συνεργάζονται και έχουν συνήθως, οριζόντια ή κάθετη διάσταση.

Όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν το ρόλο του συντονιστή σε καθένα από τα cluster μεταποίησης που ενδεχομένως προκύψουν μετά την απαιτούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή φορείς, απαιτείται να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο - αίτηση εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το υπόδειγμα που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.ggb.gr και να το υποβάλλουν με e-mail στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις tsagrisd@ypan.gr, rekkas_t@ypan.gr, έως τις 30-06-2011 και σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (CD) στα γραφεία της Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του ΥΠΑΑΝ, εντός επτά (7) εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην πρόσκληση εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος, και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr)

Ενημερωτικό Σημείωμα
Πρόσκληση Εκδήλωσης Προκαταρκτικού Ενδιαφέροντος
Έντυπο Εκδήλωσης Προκαταρκτικού Ενδιαφέροντος


DOWNLOADS