ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δικτύου Aegean Cuisine «Του άνεμου και της αρμύρας - Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων»

«Του άνεμου και της αρμύρας – Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων»

26/04/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Ερμούπολη, 13 Απριλίου 2016

 

«Του άνεμου και της αρμύρας - Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων»
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δικτύου AegeanCuisine

 

  «Του άνεμου και της αρμύρας - Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων»

Το νέο βιβλίο του δικτύου Aegean Cuisine με τίτλο «Του άνεμου και της αρμύρας – Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων» παρουσίασε το Επιμελητήριο Κυκλάδων την Πέμπτη 7 Απριλίου στο εστιατόριο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine που στόχο έχει την προβολή της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας. Μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου πιστοποιημένων εστιατορίων και τη σύνδεση της γαστρονομίας με την πρωτογενή παραγωγή, το δίκτυο Aegean Cuisine στις Κυκλάδες προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει τη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής και να γευθεί παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με θέα το λεκανοπέδιο της Αττικής, πάνω από 50 δημοσιογράφοι γαστρονομίας και food bloggers βρέθηκαν την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο για να παρακολουθήσουν την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου που υπογράφουν οι καταξιωμένοι στο χώρο της οινο-γαστρονομίας Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Α. Ν. Ανδρουλιδάκης.

Οι συγγραφείς ταξίδεψαν σε όλα τα Κυκλαδονήσια για να καταγράψουν τη γαστρονομική παράδοση των Κυκλάδων, μέσα από επιτόπια έρευνα και συλλογή στοιχείων. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε 302 σελίδες, με περισσότερα από 600 λήμματα που αναφέρονται στα προϊόντα, την παραγωγή και τις γευστικές παραδόσεις των νησιών, με 350 φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα και με 50 αυθεντικές συνταγές και πολλές παραλλαγές τους. Ολόκληρος ο μαγειρικός πλούτος και τα αρώματα των Κυκλάδων σε ένα βιβλίο, που κλείνει μέσα του κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου.

Για το βιβλίο αλλά και το δίκτυο Aegean Cuisine μίλησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο καθηγητής Παντείου και δημοσιογράφος, Νίκος Μπακουνάκης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ηλίας Μαμαλάκης, ο εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης, και εκ μέρους των συγγραφέων η Νανά Δαρειώτη. Όλοι κατέληξαν ότι «αυτό δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο μαγειρικής», αλλά ένα ουσιαστικό εργαλείο για όσους θέλουν να μυηθούν στη κυκλαδίτικη γαστρονομική κουλτούρα.

Μετά από αυτή την εισαγωγή, δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει δείπνο με συνταγές από τις Κυκλάδες και προϊόντα που προσέφεραν τοπικοί παραγωγοί, ενώ η κυκλαδίτικη εμπειρία για τους καλεσμένους μας ολοκληρώθηκε υπό τη συνοδεία νησιώτικων τραγουδιών από το μουσικό συγκρότημα delaparo με βιολί και τσαμπούνα.

Ευχόμαστε ο κόσμος να αγκαλιάσει αυτή τη μοναδική δουλειά, το «διαμαντάκι» που κλείνει μέσα του μεγάλο μέρος της Κυκλαδίτικης εμπειρίας και προβάλει τον τόπο μας. Θα ακολουθήσει η αγγλική έκδοση του βιβλίου, με σκοπό οι Κυκλάδες να «ταξιδέψουν» σε όλο τον κόσμο μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της γαστρονομίας.

Για να παραγγείλετε το βιβλίο online εδώ: http://www.directmarket.gr/dmarket/marketplc/product.jsp?orgid=38053&productid=001

Για πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο Aegean Cuisine δείτε την ιστοσελίδα http://www.aegeancuisine.gr/ και τη σελίδα μας στο Facebook Aegean Cuisine Cyclades

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δικτύου Aegean Cuisine «Του άνεμου και της αρμύρας - Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων»   Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δικτύου Aegean Cuisine «Του άνεμου και της αρμύρας - Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων»

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ευχαριστεί θερμά τους συγγραφείς Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Α. Ν. Ανδρουλιδάκη για την εξαιρετική δουλειά τους.

Ευχαριστούμε τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες», Άγγελο Κωβαίο, για τη ζεστή φιλοξενία της εκδήλωσης, καθώς και το Παριανό συγκρότημα delaparo για το μουσικό ταξίδι.

Επίσης, ευχαριστούμε, για την ευγενική προσφορά των προϊόντων τους:

SantoWines, Σαντορίνη

Οινοποιείο Χαρίδημου Χατζηδάκη, Πύργος, Σαντορίνη

Οινοποιείο Πάρι Σιγάλα, Οία, Σαντορίνη

Οινοποιείο Μωραΐτη, Νάουσα, Πάρος

Παραδοσιακά προϊόντα «Νάξια επιλογή», Πετράλωνα, Αθήνα

Ποτοποιία Βαλληνδράς, Χαλκί, Νάξος

Ποτοποιία Αμόργιον, Αθήνα

Τυροκομείο Μυκόνου, Μύκονος

Σούπερ Μάρκετ Τσακανός, Αδάμαντας, Μήλος

Παραδοσιακά Προϊόντα Πρέκας, Ερμούπολη, Σύρος

Τυροκομείο Ασούτη, Κόρθι, Άνδρος

Τυροκομείο San Lorenzo, Κέχρος, Τήνος

Τυροκομείο Μπαμπούνη, Αγιασός, Νάξος

Τυροκομείο ΕΑΣ Νάξου, Γαλανάδο, Νάξος

Τυροκομείο Ίου, Διασέλια, Ίος

Τυροκομείο Ζωζεφίνος, Σύρος

Κρεοπωλείο Ρουσουνέλος, Ερμούπολη, Σύρος

Αλλαντοποιία Κρητικός, Τήνος.

Κρεοπωλείο «Μενάγιας» Ασημομύτης Σταύρος, Μύκονος

Λουκουμοποιείον Συκουτρή, Ερμούπολη, Σύρος

Αρτοποιία-Ζαχαροπλαστική Μαρία Βενιού, Αρτεμώνας, Σίφνος

Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Αθήνα

Δημήτρη Γιγίνη από την Άνδρο για το Παμπιλόνι

Βασίλη Παπικινό από τη Μήλο για το Ξερό Μηλέικο Τυρί