ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με θέμα την παρουσίαση του έργου «Ηλεκτρονική Αγορά για Τοπικά Παραγόμενα Προϊόντα»

Παρουσίαση του νέου «εργαλείου» που αποσκοπεί στη στήριξη της παραγωγής και εμπορίας των τοπικών προϊόντων και της τοπικής αγοράς

24/03/2011 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη διεξήχθη, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου, η προγραμματισμένη εκδήλωση παρουσίασης της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Αγορά για Τοπικά Παραγόμενα Προϊόντα», του νέου «εργαλείου» που το Επιμελητήριο Κυκλάδων υλοποίησε στο πλαίσιο της προσπάθειας του για στήριξη της παραγωγής και εμπορίας των τοπικών προϊόντων και της τοπικής αγοράς.

Η νέα αυτή εφαρμογή, που προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου «μπουκέτου» παροχής πρωτοποριακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο, προσφέρει στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων (π.χ. κρασιά, τυριά, μέλι, γλυκά αλλά και κεραμικά, χειροτεχνήματα κ.α.) τη δυνατότητα να προβάλλουν και να προωθούν τα προϊόντα τους μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) που θα λειτουργεί εντός της δικτυακής πύλης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες τεχνολογικές υποδομές.

Στόχος της εφαρμογής είναι η τόνωση της κυκλοφορίας των ποιοτικών Κυκλαδικών προϊόντων με τη δημιουργία διαύλων πώλησης τόσο εντός του Νομού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κλείνοντας τον κύκλο «παραγωγή-προβολή-διάθεση-διανομή», το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει επιτύχει ειδική συμφωνία με γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών, μέσω της οποίας τα προϊόντα θα παραδίδονται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ταχύτητα σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές (ακόμα και από νησί σε νησί), μεγιστοποιώντας τα οφέλη της προσπάθειας αυτής για τους παραγωγούς και εμπόρους των Κυκλάδων.

Η «κλειστή» αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα ισχυροποίησης της ταυτότητας και εμπορευσιμότητας των Κυκλαδικών προϊόντων, ιδίως στην παρούσα, δυσχερή οικονομική συγκυρία.

ekdilosi_e_agora1_F10053.jpgekdilosi_e_agora2_F10108.jpgekdilosi_e_agora3_F10154.jpgekdilosi_e_agora4_F10196.jpg

Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε, επίσης, στις παραμέτρους του σχεδιασμού της προσπάθειας αυτής, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές ιδιαιτερότητες τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όσο και σε επίπεδο νησιών, καταλήγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται μια παρόμοια δυνατότητα - κυρίως στους μικρούς παραγωγούς, που ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν την καλοκαιρινή, τουριστική περίοδο για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι, πέραν της δυνατότητας που δίνει το σύστημα στους ιδιώτες και επαγγελματίες όλης της χώρας, δίνεται έμφαση στη μεταφορά εντός του Νομού, γεγονός που, ειδικά για τα μέλη του AegeanCuisine, δίνει λύση ώστε να προμηθεύονται τα παραγόμενα προϊόντα όταν αυτά δεν κυκλοφορούν στο νησί όπου δραστηριοποιούνται. 

Ο κ. Γιώργος Καλώστος, διευθυντής του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, υπογράμμισε το γεγονός ότι η νέα αυτή υπηρεσία, ειδικά στον τομέα των τροφίμων και ποτών, συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της Πρωτοβουλίας AegeanCuisine, μέσω της οποίας γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων των νησιών μας.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Αγορά για Τοπικά Παραγόμενα Προϊόντα», με παραδείγματα επιχειρήσεων και προϊόντων που είχαν αναρτηθεί σε αυτήν ειδικά για την εκδήλωση.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην απλότητα διαχείρισης της εφαρμογής, η οποία επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να χειρίζονται μόνοι τους, απλά, εύκολα και γρήγορα, την παρουσίαση της επιχείρησης και των προϊόντων τους, τονίζοντας, βέβαια, ότι τα στελέχη του Επιμελητηρίου και της Εταιρείας Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα τους για κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη.

ekdilosi_e_agora5_F10268.jpg

Με το πέρας της παρουσίασης και υπό τον συντονισμό του διευθυντή του Επιμελητηρίου, κ. Αλέξη Τσιάντη, το κοινό - περίπου 150 παραγωγοί και έμποροι της Σύρου και των νησιών Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σαντορίνης και Μήλου, που παρακολουθούσαν «ζωντανά» την εκδήλωση από τους χώρους των γραφείων του Επιμελητηρίου μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης - έθεσε ερωτήματα προς το πάνελ.

Τα ερωτήματα αυτά, αφορούσαν τόσο σε τεχνικά θέματα της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Αγορά για Τοπικά Παραγόμενα Προϊόντα», όσο και σε θέματα καλύτερης και αποτελεσματικότερης προώθησης των προϊόντων τα οποία παράγονται στο Νομό μας, δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω νησιωτικότητας.

Η συζήτηση που ακολούθησε είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καταδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία του θέματος για τους επιχειρηματίες των νησιών, ενώ ακούστηκαν και αρκετές προτάσεις, η εφαρμογή και υλοποίηση των οποίων θα εξεταστεί άμεσα από το Επιμελητήριο, προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση της εφαρμογής προς όφελος των επιχειρήσεων.

Πάντως, η γενικότερη αίσθηση της εκδήλωσης, η μεγάλη προσέλευση των παραγωγών και εμπόρων από πολλούς διαφορετικούς κλάδους (τονίζεται ότι η εκδήλωση ήταν «κλειστού» τύπου κι αφορούσε αποκλειστικά αυτούς τους επαγγελματικούς τομείς), αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι παρευρισκόμενοι, έδειξαν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Κυκλαδικής επιχειρηματικότητας.